2015-10-28 17:36:19

czekoladowe ciastka owsiane z żurawiną

Ostatni - póki co - przepis na ciastka.
Znowu kakaowe, znowu czekoladowe. Ale z białą czekoladą. Z płatkami owsianymi. I z żurawiną.

Te wymagają nieco więcej zaangażowania, bo muszą się trochę pochłodzić. Moje przekimały w lodówce całą noc, ale te około 3 godziny wystarczą.

Muszę przyznać, że do ciastek zazwyczaj podchodziłam bardzo sceptycznie.
Zazwyczaj je spalałam i wydawało mi się, że za dużo przy nich zachodu.
Ale po wielkim pieczeniu dochodzę do wniosku, że mają w sobie potencjał.
Główka pracuje.
Dobrze, że święta idą ^^

Tutaj korzystałam z Mała Cukierenka

1

Jak to jest zrobione?

/około 25 ciastek/

  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych /lub górskich/
  • 150 g masła /miękkie/
  • 150 g cukru
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 75 g białej czekolady
  • 25 g mąki /T450/
  • 30 g kakao
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

2

Siekam żurawinę i czekoladę.
Przesiewam mąkę, kakao i proszek. Mieszam z żurawiną i czekoladą.
Masło ucieram z cukrem na puch. Dodaję jajo i mieszam do połączenia.
Do masy dodaję płatki i mieszam wszystko razem dokładnie.

Masę dzielę na 2 części. Formuję z każdej rulon, owijam folią i chłodzę minimum 3 godziny.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Po tym czasie wyjmuję pierwszy rulon.
Ostrym nożem kroję ciastka grubości około 1 cm.
Układam ciastka na blasze. Należy zachować odstępy, bo ciastka urosną.
Piekę około 11 minut.

Studzę na blasze przez 10-15 minut, następnie przekładam na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Można polać jeszcze czekoladą, lukrem, posypać pudrem lub kakao.
U mnie wersja plain.

3

4

5

6

Komentarze:

Maja o 2015-10-28 18:51:16 napisał:
Wyglądają bardzo smakowicie i piękne zdjęcia
Zapraszam do mnie :)
justa o 2015-10-28 21:16:22 napisał:

dzięki! chętnie wpadnę :)

Sylwia W-K (www.sebucja.pl) o 2015-10-29 15:38:09 napisał:
Mam bardzo podobny przepis, w moim nie ma białej czekolady - jest zwykła mleczna lub deserowa i dodatkowo rodzynki i orzechy. A tak identycznie ;-) Też rewelacyjnie smakują ;-)
justa o 2015-10-29 17:51:09 napisał:

owsiane ciasteczka są bardzo wdzięczne! świetnie się komponują ze wszystkimi bakaliami :D

Maugo o 2015-10-29 16:26:57 napisał:
Szczerze przyznam, że mam niechętny stosunek do pieczenia ciastek. Co do owsianych, próbowałam kilka razy i choć były smaczne- "wyglądowo" nie spełniały moich oczekiwań ( np. rozpływały się podczas pieczenia). Ten przepis i "smakowite" zdjęcia, sprawią chyba, że zmienię zdanie :-)
justa o 2015-10-29 17:52:03 napisał:

no ja właśnie też byłam nieciastkowa, ale powoli zaczynam przechodzić na ciemną stronę mocy :D

 

Dodaj komentarz: