2014-10-06 16:04:38

dahl z kurczakiem i warzywami

Dziś przepis trochę indyjski. Na dahl, soczewicę.
Potrawa wyszła niesamowicie gęsta, kremista i rozgrzewająca.
Nie mówiąc już o tym, że ekstremalnie sycąca.

Aż się kuprem ruszyć teraz nie chce.
Więc nie ruszam.
Tylko się oblizuję.

1

2

Jak to jest zrobione?

/dla około 6 osób/

  • 1 kilogram podudzi kurczaka
  • 300 g soczewicy czerwonej
  • 300 g soczewicy brązowej
  • 300 g ciecierzycy konserwowej
  • 50 g pieczonej cieciorki z garam masalą
  • 2 świeże chili
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 papryki różnokolorowe
  • 1 spora cukinia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 limonka /sok i skórka/
  • garam masala
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • śmietana

3

Soczewicę namaczam przez noc.

Kurczaka gotuję z marchewką. Studzę i obieram. Marchew kroję w półtalarki. Pozostawiam część bulionu.

Na patelni rozgrzewam oliwę. Cebulę drobno siekam, smażę i zasypuję cukrem. Karmelizuję.
Papryki myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam. Dodaję marchew. Podgrzewam kilka chwil. Odstawiam na bok.

a

Obranego kurczaka smażę na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiam. Odstawiam na bok.

Odsączam soczewicę i przekładam do dużego garnka. Zalewam przecierem pomidorowym i bulionem drobiowym. Gotuję.
Dodaję odcedzona ciecierzycę i duszę. Przyprawiam. Dodaję podsmażone warzywa i mięso. Wkrawam cukinię. Duszę. W razie potrzeb dodaję bulion.

b

Awokado rozkrawam, łyżeczką wyjmuję miąższ i miażdżę widelcem. Dodaję skórkę i sok limonki, dodaję czosnek. Mieszam dokładnie. Łączę z mlekiem kokosowym.

Kiedy dahl ma już gęstą konsystencję gulaszu, dodaję kokosowe awokado. Mieszam krótko.
Podaję posypane pieczoną cieciorką z kleksem śmietany.

Odjechane w kosmos!

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: