2015-05-06 19:30:40

deser: jarmużowo-truskawkowa pianka

Niby sernik.
Bardziej pianka.
Lekka, odświeżająca... delikatna i rozpływająca się w ustach. Dość wytrawna. Dzięki molasie zyskuje głębi smaku.
Sama zdziwiłam się, jak pyszna wyszła!

Zgłoszone na akcję kulinarną: Jakubiak lokalnie na durszlak.pl

A do wygrania super, super książka!
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

4

Jak to jest zrobione?

  • 400 g jogurtu pitnego truskawkowego
  • 100 g ugotowanego jarmużu
  • 1 garść posiekanej świeżej mięty
  • 5 średnich truskawek
  • 12-13 g żelatyny

DO PODANIA

  • garstka ugotowanego jarmużu
  • 3 truskawki
  • 2-3 łyżeczki molasy karobowej
  • 2 łyżeczki maku

2.1

2.2

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i odstawiam do napęcznienia.
Schłodzony jogurt ubijam przez 2-3 minuty.
Żelatynę podgrzewam do rozpuszczenia.
Przelewam do dzbana miksera. Dodaję jarmuż, miętę i pokrojone truskawki. Miksuję na najwyższej mocy do dokładnego rozdrobnienia i połączenia. Dolewam żelatynę i miksuję krótko.

Przelewam piankę do 2 pucharków. Chłodzę w lodówce przez noc.

Gotowe pianki delikatnie przekładam na talerzyk.
Układam jarmuż i truskawki.
Polewam molasą i posypuję uprażonym na suchej patelni makiem.

P-Y-C-H-O-T-A!

3

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: