2014-11-24 19:29:54

dietetyczne bajaderki z newellą

Mój zdecydowany faworyt.
Zakochałam się.
I się długo nie odkocham!

Bajaderki, bomby rumowe, rumaki /tak, tą nazwę też spotkałam!/.
Ale w wersji dietetycznej.
Bo zrobione z… buraka!
I podane na poduszeczkach z Newelli, marynowanej w soku buraczkowym z rumowym aromatem.

Były sobie. I zniknęły.
Zdecydowanie szybciej, niż się pojawiły.

Czasem mój geniusz mnie zadziwia =)

1

 

Jak to jest zrobione?

/3 bomby/

  • 150 g buraka pieczonego, startego na tarce /ja użyłam domowego ze słoika/
  • 5 daktyli moczonych we wrzątku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 kopiasta łyżka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 kopiasta łyżka lnu mielonego
  • 1 kopiasta łyżka mieszanki otrębowej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • aromat rumowy
  • szczypta soli
  • 150 g Newelli klasycznej
  • sok z buraka
  • płatki suszone nagietka
  • 3 łyżki suszonego buraka /płatki/

2

3

Namoczone daktyle bardzo drobno siekam. Łączę z burakiem, masłem orzechowym, płatkami owsianymi, otrębami i lnem. Mieszam dokładnie.
Dodaję orzechy, goji i chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam dokładnie i formuję 3 duże kule.
Wstawiam do lodówki na około 30 minut.

b

c

d

Newellę dzielę na 3 duże kostki. Zalewam sokiem burakowym z dodatkiem kilku kropli aromatu rumowego i odstawiam do zamarynowania.

i

Płatki buraczane ucieram w moździerzu na drobny pył. Dodaję nagietka.
Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle buraczanym.
Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut.

e

g

h

Newellę wyjmuję z marynaty. Osączam lekko na ręczniku papierowym.
Na każdej poduszce białkowej układam bombę rumową.

I pałaszuję.
To. Jest. Moja. Duma.
Moja-ci ona!

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: