2015-02-01 18:43:34

dietetyczny tort jabłkowy

...a może prawie tort... Bo taki sernik na zimno.
Tylko, że piętrus.
Więc tortowy.

Zrobiłam na urodzinową niespodziankę.
Dla żywego kalkulatora kalorii.

Ale to jego dzień.
Więc niech wsuwa.
Bez. Grama. Wyrzutów. Sumienia.

Na zdrowie! Na 100 lat!

1

Jak to jest zrobione?

  • 1500 g homogenizowanego serka jabłkowego 0%
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 4 jabłka
  • 3 galaretki gruszkowe
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • słodzik w proszku /do smaku/
  • cynamon
  • sól

2

Dwie tortownice /różnej średnicy/ wykładam papierem do pieczenia.

Płatki łączę z wiórkami, słodzikiem, odrobiną cynamonu i solą. Zalewam wrzątkiem i mieszam intensywnie. Musi powstać gęsta papka.
Owsianką wykładam dna tortownic, wyrównuję i chłodzę w lodówce.

Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam do napęcznienia.
Serki przekładam do dużego naczynia. Ubijam krótko na najwyższych obrotach.
Żelatynę rozpuszczam w mikrofali do momentu, aż przybierze ciekłą postać /co 10 sekund, nie może się zagotować/. Dolewam ją do serków, cały czas miksując na najniższych obrotach. Mieszam do dokładnego połączenia.
Serki wylewam na schłodzone spody owsiankowe.
Wkładam do lodówki do stężenia.

Galaretki rozpuszczam w około 1000 ml wrzątku. Odstawiam do przestygnięcia.
Jabłka myję i kroję na nieduże kawałki. Rozkładam na ściągniętej żelatyną masie serkowej. Zalewam przestudzoną galaretką.
Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia galaretek.

Przed podaniem posypuję cynamonem.
I dekoruję.

Najpierw miał być cynamon.
Ale poszłam w nurt żelatyny.
I tort dostał mordkę?

3

4

5

6

Komentarze:

FOODMANIA o 2015-02-01 20:34:23 napisał:
prezentuje się cudnie! świetny pomysł! :)
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
justa o 2015-02-01 22:23:49 napisał:

dzięki!
już właśnie wcześniej obczaiłam konkurs - teraz główka pracuje, co by tu wykombinować :D

 

Dodaj komentarz: