2015-06-05 11:19:24

domowa przyprawa grillowa

Długi weekend, więc dobry czas na przyprawę.
Nagrillową.

Używaliśmy do ziemniaków i innych warzyw, mięs, chleba...
I pasuje!
Wystarczy oliwę dodać i świetna marynata.

A przygotowanie - ekspresowe.

1

Jak to jest zrobione?

  • 4 łyżeczki cukru pudru brązowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 jagody jałowca
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka natki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki

2

Jałowiec, ziele angielskie i kolendrę rozgniatam drobno w moździerzu.
Wszystkie składniki wsypuję do słoika i zakręcam.
Szejkuję intensywnie do utworzenia jednorodnej mieszanki.

I zabieram w teren.

Mniam!

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: