2015-08-01 05:44:23

domowa ricotta

Bardzo pycha.
Bardzo kremowa.

Chyba spróbuję następnym razem zrobić na niej sernik... ^^

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 litr mleka 3,2% /użyłam świeże, w sklepach zazwyczaj jest w lodówce/
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 2

Mleko zagotowuję w sporym garnku. Zmniejszam moc palnika do minimalnego, dodaję sok cytrynowy i mieszam. Podgrzewam cały czas, nie zagotowując już, do momentu, aż zaczną się robić twarogowe grudki. Wyłączam palnik i studzę.

a

b

Sitko wykładam czystą ścierką.
Duże kawałki sera zdejmuję łyżką i układam na sicie. Pozostałe mleko delikatnie przelewam.
Pozostawiam do odcedzenia. Zawiązuję Ścierkę w sakiewkę, jak większość cieczy zejdzie.
Sitko z serem wkładam w garnek i wkładam na noc do lodówki.

A od rana wsuwamy przepyszną ricottę.

3

4

5

Komentarze:

Amber JF o 2015-09-21 23:42:06 napisał:
Świetny blog, dodaję do zakładek :)Pozdrawiam i zapraszam na http://sessionwithlove.blogspot.com/
justa o 2015-09-22 14:09:31 napisał:

dzięki :D chętnie wpadnę i do Ciebie :)

 

 

Renia Hano | Ronja.pl o 2015-09-22 00:36:02 napisał:
Mniam! Bardzo ciekawy przepis. Myślisz, że wyszłoby, gdybym użyła mleka roślinnego?
justa o 2015-09-22 14:08:44 napisał:

oj, nie mam pojęcia. nigdy nie próbowałam robić serów z roślinnego.
boję się, że mogłoby nie wyjść.

ale poszukam o tym informacji! :)

Dodaj komentarz: