2015-06-16 22:09:02

domowa szynka suszona

Podobie do schabu suszonego.
Robiłam dwa na raz.

A co mi tam!
W lodówce może poleżeć!

1

 

Jak to jest zrobione?

  • około 1 kg schabu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki soli
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz kolorowy świeżo tłuczony, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, pieprz kajeński, majeranek, lubczyk, tymianek

2

Mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
Obtaczam w cukrze, zasypuję, przekładam do jakiejś miski i wstawiam na dobę do lodówki.

Po około 24 godzinach myję mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
Obtaczam w soli, zasypuję, przekładam do jakiejś miski i wstawiam na dobę do lodówki /ze względu na wyjazd, moja szynka leżakowała nieco ponad dwa dni i absolutnie jej to nie zaszkodziło/.

Po minimum 24 godzinach myję mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
Obtaczam z każdej strony w przyprawach i wkładam do pończochy.
Zawieszam w ciemnym, przewiewnym i suchym miejscu na minimum 4-5 dni.
Szynka wyszła po tym czasie idealna.

Przekładam mięso do pojemnika i przechowuję w lodówce.

I mamy pyszności.
Numer dwa.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: