2014-12-12 14:30:48

domowy budyń bananowy

Banany. I budyń
Wiadomo więc, z myślą o kim przygotowałam deser.

Ech, ten kaktusior.

Ale jak nie kochać swojego grzejnika?
Jak nie osładzać mu dnia?
Jak nie wykorzystywać jego apetytu do chęci eksperymentowania?

I jak oprzeć się pysznościom?

DSC01146

Jak to jest zrobione?

  • 1 duży banan
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki stewii
  • mała garstka rodzynek
  • szczypta soli

Mleko /ok. 400 ml/ zagotowuję z dodatkiem rodzynek, stewii, soli i masła. Banana miażdżę widelcem. Dodaję do garnka.
W pozostałej części mleka /ok. 1/2 szklanki/ rozrabiam żółtko, wiórki i oba rodzaje mąki.

Jak mleko w garnku zacznie robić się gorące – dodaję mączną mieszankę i mieszam bardzo intensywnie. Zmniejszam moc palnika i podgrzewam, ciągle mieszając do momentu, aż konsystencja będzie… budyniowa.

Posypuję wiórkami kokosowymi, kandyzowanym kokosem, chipsami bananowymi i karmelizowanym słonecznikiem

Podaję od razu.
Bo najbardziej lubimy gorący.

DSC01138

DSC01147

Komentarze:

Dodaj komentarz: