2016-02-07 23:19:45

domowy budyń pomarańczowy

Siedziałam w oczekiwaniu na badanie lekarskie i mi się zaczęło marzyć.
O jedzeniu, wiadomo.

Widziałam oczyma wyobraźni rzekę pomarańczowego budyniu.
I drzewa cynamonowe.

Więc jak już się ze wszystkim uporałam i rozsiadłam w domu - nie posiedziałam.
Poszłam budyń majstrować.

I jest.

DSC05418

Jak to jest zrobione?

  • 1 duża pomarańcza
  • 300-400 ml mleka
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku
  • cynamon

DSC05426

W około 100 ml mleka rozrabiam żółtko i oba rodzaje mąki.
Pomarańczę obieram i oczyszczam maksymalnie ze skórek. Zalewam pozostałym mlekiem i blenduję do uzyskania gładkiej masy. Zagotowuję ją z dodatkiem cukru i masła.

Jak pomarańczowe mleko zacznie robić się gorące - dodaję mączną mieszankę i mieszam bardzo intensywnie. Zmniejszam moc palnika i podgrzewam, ciągle mieszając do momentu, aż konsystencja będzie... budyniowa.

Posypuję cynamonem.

Podaję od razu, gorący.

DSC05416

DSC05424