2015-06-16 22:01:04

domowy schab suszony

Lubimy domowe wędliny, oj lubimy.
Zaczynamy przygodę od najprostszych.
Były pieczone, gotowane, a teraz - suszone.
Co później?

To, co wyobraźnia nasunie :)

1

Jak to jest zrobione?

  • około 1 kg schabu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki soli
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz kolorowy świeżo tłuczony, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, pieprz kajeński, majeranek, lubczyk, tymianek

2

Mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
Obtaczam w cukrze, zasypuję, przekładam do jakiejś miski i wstawiam na dobę do lodówki.

Po około 24 godzinach myję mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
Obtaczam w soli, zasypuję, przekładam do jakiejś miski i wstawiam na dobę do lodówki /ze względu na wyjazd, mój schab leżakował nieco ponad dwa dni i absolutnie mu to nie zaszkodziło/.

Po minimum 24 godzinach myję mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
Obtaczam z każdej strony w przyprawach i wkładam do pończochy.
Zawieszam w ciemnym, przewiewnym i suchym miejscu na minimum 4-5 dni.
Nasz schab wyszedł po tym czasie idealny.

Przekładam mięso do pojemnika i przechowuję w lodówce.

Kaktus kroi na bieżąco. Bo ja tak ładnie nie potrafię.
I mamy pyszności.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: