2015-03-21 21:47:57

domowy sos barbecue

Grill. Mięso. Facet.
Z tym mi się kojarzy. Ten sos.

Ja nie przepadam.
Wolę jakieś ziółko, pieprz, sól.
Prosto.

Ale kaktus lubi.
Bardzo.

No to robię. I się w lodówce ma.
Ot, na wszelki-wielki.
A przepis? Bardziej intuicyjny, niż przepisowy...

3

Jak to jest zrobione?

  • 400 g keczupu pikantnego
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml melasy karbowej
  • 100 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka wędzonej papryki ostrej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • woda lub sok jabłkowy /do konsystencji/
  • sól

4

Czosnek przeciskam przez praskę.
Mieszam wszystkie składniki i zagotowuję, mieszając co jakiś czas. Zmniejszam moc palnika maksymalnie i gotuję 45-60 minut. Mieszam rzadko. Jak się przypali - to nic. Zdrapuję spaleniznę i pozostawiam na ogniu. Dodaję wodę lub sok według potrzeb.
Wyłączam i studzę. Jeśli są zbrylenia, można zblendować.

Przelewam dl butelek i przechowuję w lodówce.

Kto lubi - to polubi jeszcze bardziej!

2

1

Komentarze:

Dodaj komentarz: