2014-06-18 13:16:52

dorada w miodzie z ryżem cytrynowym i szparagami

Skuszona możliwością zdobycia świeżej dorady, postanowiłam spróbować ją przygotować. To był mój pierwszy raz. I pierwsza przygoda z patroszeniem ryby! Tyle doświadczeń na jeden raz.

Wyszła obłędna. Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach. Do tego puszysty ryż cytrynowy z miętą - przyrządzony trochę sufletowo. I chrupiące, gotowane szparagi polane miodem.

Kulinarne uniesienie! Dlatego wrzucam na konkurs Blog ze Znakiem Smaku. Bo miody zacne. A dorada jeszcze bardziej. Polecam!

 2014-06-13 16.49.22

Jak to jest zrobione?

DORADA

  • dwie dorady około 500 g każda /moje były niepatroszone/
  • 2 cytryny z zalewy solankowej + trochę zalewy /w razie braku takowych wystarczy użyć świeżych cytryn i soli/
  • 150-200 ml miodu pitnego /u mnie dwójniak/
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Rybę myję, skubię z łusek, rozkrawam i patroszę. Dokładnie czyszczę. Cebulę obieram, kroję 6 plastrów, resztę kroję w piórka. Do każdej ryby wkładam 3 plastry cebuli. Nacinam z każdej strony /na bokach/. Przyprawiam je solą, pieprzem i tymiankiem. Cytryny z zalewy kroję w plastry. Ryby przekładam do naczynia żaroodpornego, obsypuję piórkami cebuli, plastrami cytryny i zalewam około 100 ml zalewy cytrynowej /z liściem laurowym i zielem angielskim/ i miodem pitnym. Nakrywam folią aluminiową i odstawiam na około godzinę.

2014-06-13 14.27.54

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Wkładam rybę do piekarnika i zapiekam około 10 minut. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni /teraz dokładam ryż w koilkach/. Zapiekam jeszcze około 20 minut.

RYŻ

  • 150 ml ryżu do risotto
  • sok i skórka otarta z połowy dużej cytryny /jak jest mała, to nie bójmy się użyć całej/
  • 250 ml mleka
  • 100 ml miodu pitnego /ponownie dwójniak/
  • 2 jaja /osobno białka i żółtka/
  • garstka posiekanej mięty
  • sól
  • olej rydzowy

Ryż opłukuję i wrzucam do garnka. Zalewam mlekiem i miodem pitnym. Dodaję skórkę i sok z cytryny. Delikatnie solę i pieprzę. Gotuję do pochłonięcia płynów i uzyskania kleistej masy. Na koniec dodaję posiekaną miętę. Studzę. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka mieszam z przestudzonym ryżem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie łączę z ryżem. Przekładam do małych kokilek. Polewam odrobiną oleju i rozsmarowuję go po powierzchni ryżu. Wkładam do rozgrzanego piekarnika, obok dorady. Zapiekam około 20 minut /wkładam do piekarnika w momencie, kiedy temperaturę zmniejszam do 180 stopni/.

SZPARAGI

  • mały pęczek szparagów /zielone, cienkie/
  • sól
  • miód kurpiowski

Szparagi obieram i delikatnie myję. Na patelni zagotowuję wodę. Solę delikatnie. Wrzucam szparagi i gotuję 7-9 minut. Odcedzam.

WYKOŃCZENIE

Układam szparagi, zalewam miodem i ozdabiam cytryną. Zapieczony ryż wyjmuję z kokilki i dodaję listki świeżej mięty. Nakładam doradę.

I co tu dużo mówić – smacznego!

2014-06-13 16.44.35

2014-06-13 16.45.41-2

2014-06-13 16.49.41

Komentarze:

Dodaj komentarz: