2015-07-27 15:27:57

drobiowe risotto na zielono

Kurka, ryż, zielone, wino...
Taka kulinarna sielanka i błogostan.

Samo przygotowywanie risotto to czysta przyjemność.
Podlej, odparuj. Podlej, odparuj. Podlej... Zjedz :)

I jest nieziemsko kremowe!

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g ryżu do risotto
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 + 50 ml śmietanki 36%
  • 350 g mięsa z kurczaka /po ugotowaniu, bez skóry/
  • 150 ml parmezanu drobno startego
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 świeżej papryki ostrej zielonej
  • 7 zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 zielona papryka
  • 300 g brokułu
  • 150 g mrożonego groszku
  • 150 g puree z ugotowanego jarmużu
  • 1 cytryna /sok i skórka/
  • nasiona słonecznika
  • natka pietruszki
  • przyprawy: zioła prowansalskie, lubczyk, czosnek granulowany, mielona jalapeno, imbir mielony, pieprz czarny mielony, sól, oliwa

2

Podgrzewam duży garnek żeliwny. Wlewam łyżkę oliwy i smażę około 1 minuty posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wrzucam ryż, mieszam dokładnie i smażę do momentu, aż wyczuwalny będzie orzechowy aromat. Zalewam ryż winem i podgrzewam do odparowania. Solę, dodaję sok i skórkę cytrynową. Mieszam. Dodaję po około 100 ml gorącej wody i duszę do momentu, aż ryż zacznie robić się kremowy, kleisty.
Dodaję podzielonego na mniejsze części kurczaka i mieszam. Podgrzewam. Dodaję śmietankę /250 ml/ i podgrzewam. Przyprawiam do smaku. Dokładam kapary i mieszam. Zmniejszam ogień, przykrywam.

W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam podzielone różyczki brokułowe. Gotuję 3 minuty i odcedzam. Zmniejszam lekko ogień i wrzucam jarmuż oraz groszek. Podgrzewam i przyprawiam do smaku. Paprykę kroję drobno i dodaję. Podgrzewam 5-7 minut. Dodaję garść drobno posiekanej natki. Mieszam i zostawiam na niewielkim ogniu.

Parmezan mieszam z 50 ml kremówki. Dodaję do ryżu i mieszam intensywnie.

Nakładam porcję risotto i warzyw. Posypuję oliwkami i słonecznikiem.
Podaję gorące z winem - na którym przygotowałam danie, rzecz jasna.

Pycha paluch lizać!

3

4

5

Komentarze:

Rosaline o 2015-07-27 16:02:14 napisał:
Wygląda super. Muszę kiedyś zrobić, od dawna zabieram się za risotto.
justa o 2015-07-28 19:00:11 napisał:

polecam! sposób przygotowania wzorowałam na Jamiem Oliverze - jest super!

Marta o 2015-07-27 16:24:04 napisał:
Kocham risotto, tylko brakuje mi zapału, żeby je zrobić. Od zdjęć aż zgłodniałam. :P

www.dzisiejszy-makijaz.blogspot.com
justa o 2015-07-28 19:00:42 napisał:

i o to chodzi! :D zgłodnieć na sam widok

Peace.Happiness.Family o 2015-07-27 17:18:47 napisał:
Kolejny ciekawy przepis na Twoim blogu :). Uwielbiam kapary, zwłaszcza do sosu pieczarkowego z kuleczkami mięsnymi :). Pozdrawiam!
justa o 2015-07-28 19:01:16 napisał:

ja odkryłam je niedawno i też pokochałam :D

Gender Gosposia o 2015-07-27 17:28:53 napisał:
Interesujący przepis. W mojej kuchni ryż z drobiem to częste połączenie. I białe wino ...... chardonay to poezja. :) W Twoim recepturze trochę mi za zielono o jarmuż i (niestety) paprykę. Spróbuj zastąpić kurczaka piersią z indyka. Wdzięcznie reaguje z winem i sokami z zielonego. :)
justa o 2015-07-28 19:02:27 napisał:

a spróbuję, spróbuję. a zielonego dużo, bo latem to ja prawie na samych warzywach mogę przejechać :D

Dodaj komentarz: