2014-09-14 18:27:10

drobiowe sakiewki i makaron z pesto

Zdrowe i pożywne danie obiadowe.

Dzięki grillowaniu i szynkowej otoczce, kurczak zachowuje soczystość. Do tego pełnoziarnisty makaron z pomidorowym pesto i porcja warzywnych witamin.

Czego chcieć więcej?

Chyba tylko dalszego, błogiego niedzielingu...

1

Jak to jest zrobione?

/przygotowane na 9 porcji/

SAKIEWKI

  • 9 filetów z piersi kurczaka
  • 9 suszonych pomidorów
  • 9 plastrów szynki parmeńskiej
  • 9 kawałków sera pleśniowego lub koziego /około 20 g na porcję/
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie

MAKARON z PESTO

  • 450 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka orzechów włoskich
  • bazylia
  • oregano
  • czosnek
  • chili
  • pieprz
  • sól
SURÓWKA
  • 2 awokado
  • 5 pomidorów
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 czerwona cebula /2 małe/
  • 2 papryki
  • sok i skórka z cytryny
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

3

Filety myję, oczyszczam i osuszam. Delikatnie rozbijam. Przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Odkładam na około 30 minut.

Składniki na pesto umieszczam w misie blendera i miksuję do dokładnego rozdrobnienia. Jeśli potrzeba, można dodać więcej oliwy. Odkładam na bok.

Makaron gotuję al dente. Odcedzam /zostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do schłodzenia.

Warzywa na surówkę myję, obieram i kroję. Łączę z cytryną, olejem i przyprawami. Dokładnie mieszam i odstawiam na bok.

Na każdy filet układam kawałek sera koziego i suszony pomidor z zalewy. Zawijam w trójkątną sakiewkę, okładam plastrem szynki i spinam wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły.
Rozgrzewam grill /elektryczny, patelnię, klasyczny/. Układam papier do pieczenia i grilluję filety z obu stron. Może to potrwać 20-30 minut, w zależności od mocy/ temperatury jaką zastosujemy.
 
a
b
c
d
 
W czasie grillowania rozgrzewam łyżkę oliwy na patelni. Nakładam makaron i podsmażam. Łączę go z pesto i podgrzewam. Podlewam wodą z gotowania.

Kiedy filety są już zrobione, makaron podgrzany nakładam porcję, dodaję surówkę i podaję.

I gawiedź nakarmiona!
Zacnie!

2

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: