2015-06-11 21:35:23

drobiowy apetyt na lato

Czuć już lato.
W powietrzu.
W mediach.
W nastrojach i atmosferze na ulicach.
I oczywiście... na talerzach!

Co krok afiszują się diety, lekkie dania, fit smoothie, lody dla ochłody i wszystko, wszystko, co miałoby nam dać poczuć kulinarną porę gorącą.

A u justy?
Też zdrowiej się dziś zrobiło.
I lżej...
...bo nie lubię za-ciepłych dni. A takowe dla mnie już nastają.

Więc w kuchni chcemy szybko.
I jak zwykle - smakowo!

1

Jak to jest zrobione?

KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 4 plastry szynki długo dojrzewającej
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • przyprawy: 1 łyżka musztardy, 2-3 łyżeczki chrzanu, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu z białego wina, pieprz świeżo mielony, sól, oliwa, tymianek

4

Filety myję, oczyszczam i osuszam. Przekrawam w poprzek, posypuję lekko solą i pieprzem. Smaruję pędzlem zanurzonym w oliwie. Smażę na rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony. Odkładam na bok.

Bulion i jogurt łączę, dodaję chrzan, musztardę, masło, ocet i skórkę otartą z połowy cytryny oraz wyciśnięty z całości sok. Zagotowuję i przyprawiam do smaku. Dodaję posiekaną natkę.

Rozgrzewam grill elektryczny. Na 4 połówkach filetów układam plaster sera i po połowie plastra szynki. Przykrywam drugą połówką piersi i układam połówkę szynki.
Grill wykładam folią aluminiową. Układam mięso i grilluję kilka minut do zarumienienia i stopienia sera.

DODATKI

  • 1 kg młodych malutkich ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 główki kapusty modrej
  • 1 duże jabłko
  • 1 brokuł
  • 200 g groszku
  • 150 ml cydru jabłkowego
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 200 g sera sałatkowego Arla Apetina classic
  • 2-3 łyżki karmelizowanego słonecznika
  • przyprawy: pieprz, sól, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru

2

3

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam.

Kapustę szatkuję, zalewam cydrem, dodaję ocet i duszę pod przykryciem do zagotowania płynu, później odkrywam i pozostawiam na sporym ogniu.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do kapusty. Mieszam dokładnie.

W drugim garnku zagotowuję wodę. Dodaję łyżeczkę soli i pieprzu.
Brokuł dzielę na różyczki, myję i gotuję około 5 minut. Odcedzam i chłodzę w zimnej wodzie. Dodaję do kapusty razem z groszkiem i mieszam do połączenia.
Gotuję wszystko do odparowania większości płynu.

Ser sałatkowy Apetina kroję w kostkę. Odstawiam na bok.

Ciepłego i zarumienionego kurczaka podaję na 2-3 łyżkach sosu razem z gorącymi ziemniakami, okraszonymi masłem i porwanym koperkiem. Dodaję kapustę, posypaną serem sałatkowym Apetina i ziarnami słonecznika.

Zdrowa pychota w sam raz na przebłyski lata.

5

6  30 minut z Apetiną

7

  Nowalijki w kuchni

Komentarze:

Dodaj komentarz: