2014-11-17 19:39:28

drobiowy bigos i kasza jęczmienna

Zdrowsza wersja bigosu.
Trochę dietetycznie przygotowana kapusta z mięsem drobiowym.
Podana z – jedną z moich ulubionych – kaszą jęczmienną.

Całkiem zdrowe.
Bardzo sycące.
Rozanielające.

Enjoy!

1

Jak to jest zrobione?

/3-4 porcje/

KASZA

  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchew
  • bulion drobiowy
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

BIGOS

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty białej
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 400 g podudzi drobiowych
  • 200 g wędzonego filetu z piersi kurczaka
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 pomidory
  • koper
  • ocet winny
  • garść suszonych grzybów
  • pieprz
  • sól

2

Pierś i podudzia drobiowe myję i gotuję marchwią. Studzę i kroję /dzielę/. Zostawiam bulion.
Moczę grzyby.

Kaszę opłukuję i gotuję w bulionie. Przyprawiam solą i pieprzem.
Po ugotowaniu dodaję natkę, chili i pokrojoną marchew.
Owijam w gruby koc wełniany i odstawiam.

Kapusty siekam.
Do dużego garnka wlewam około 250 ml bulionu, dodaję grzyby i zagotowuję.

a
Dodaję kapusty i duszę pod przykryciem /do miękkości białej kapusty/.
Cebulę kroję w piórka. Podsmażam na łyżce oliwy. Dodaję do kapusty.

b
Dodaję przecier i koncentrat. Wkrawam sparzone i obrane pomidory.

c
Solę, pieprzę i przyprawiam octem.
Wkrawam marchew i wędzony filet. Dodaję ugotowane mięso kurczaka. Duszę.
Pod koniec dodaję porwany koper.

d

Podaję gotowy bigos /im dłużej się dusi, tym fajniej smaki przechodzą/.
Obok nakładam kaszę i posypuję natką.

Wyszło pyszne!
Bigos w wersji light.
No i kasza. Wiadomka.

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: