2014-12-28 12:15:58

drożdżowa śnieżynka

Świąteczna. Drożdżowa. Makowa.

Taki trochę rogal marciński, tylko podniesiony do bardziej uroczystej i rodzinnej formy.
Żeby się dzielić. I cieszyć nad jedną michą.

Tak więc powstała śnieżynko-rozeta, nafaszerowana masą do rogali marcińskich.

Bo po poznańsku też być musi.
A co!

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej /i do podsypywania/
  • 2 jaja
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli

MASA

  • 250 g białego maku
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masy marcepanowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany /18%/

2

MASA

Orzechy i migdały siekam drobno. Łączę z makiem i zalewam wodą. Odstawiam na około 2 godziny.

Po upływie około 120 minut mielę mak i bakalie w maszynce do mięsa. Dwukrotnie.
Łączę masę ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem. Miksuję do połączenia.
Dodaję masę marcepanową i miksuję do uzyskania jednolitej masy.

CIASTO

Drożdże rozpuszczam z odrobiną letniego mleka, 0,5 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstawiam na bok do ruszenia.

Masło roztapiam na patelni. Studzę lekko.
Mąkę przesiewam.
Jajka ucieram z pozostałym cukrem. Dodaję masło. Łączę z mlekiem i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę mieszam z połową mąki. Dodaję drożdże i łączę. Dosypuję stopniowo mąkę zagniatając ciasto. Zagniatam około 20-25 minut, do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Odkładam na bok, pod ścierką, do wyrośnięcia - na około 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję na oprószonym mąką papierze do pieczenia na duże koła. Nakładam masę na środek pierwszego koła i rozsmarowuję, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykrywam drugim i zagniatam zewnętrzne krawędzie, żeby placki się zlepiły.
Ostrym nożem rozkrawam ciasto na 16 części, pozostawiając środek /wielkości pięści zaciśniętej/ wolny. Każdy powstały pas ciasta skręcam delikatnie 3 razy spiralnym ruchem, Dwie sąsiadujące ze sobą spirale zagniatam u góry tworząc zamknięte płatki.
Przykrywam ciasto ścierką i odstawiam na około 30 minut.

2014-12-20 16.31.26

2014-12-20 16.37.09

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Jajo rozkłócam z mlekiem i smaruję ciasto dwukrotnie. Piekę do zezłocenia.
Studzę.
Posypuję cukrem pudrem.

3

4

6

5

Komentarze:

gin o 2014-12-29 16:33:00 napisał:
Zachwycająca! Muszę w końcu też taką upiec :)
justa o 2014-12-29 16:46:30 napisał:

Warto! Bo i smak i forma zachwycają :)

Dodaj komentarz: