2016-11-25 19:30:12

drożdżowe zawijańce z kiełbasą i boczkiem

Ciasto drożdżowe jest wdzięczne. Po prostu.
I bardzo uniwersalne.
Poświęcimy im trochę czasu, dodamy, czego dusza zapragnie i wychodzi małe arcydzieło.
Aromatyczne, ciepłe... domowe.

Próbujcie!

1 

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej T550 /około/
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • letnie mleko
  • nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane /do posypania/

NADZIENIE

  • 2-3 kiełbaski /ja używam myśliwską, ale śmiało dodaj swoją ulubioną/
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g serka topionego
  • 1 cebula
  • ser żółty /do posypania, według upodobań/

2

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
Pozostałą mąkę przesiewam i łączę z olejem, przyprawami i rozkłóconym jajem. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub mleko. Wyrabiam około 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
Odkładam pod przykrycie na 2 godziny /lub do podwojenia objętości/.

Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Smażę cebulę do zeszklenia, dodaję mięso i smażę do zarumienienia. Odstawiam.

Po około 2 godzinach ciasto rozwałkowuję na długi płat. Smaruję go serkiem topionym. Posypuję podsmażonym mięsem i cebulą. Na koniec rozsypuję starty ser.
Ciasto zawijam w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroję w plastry. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/. Posypuję słonecznikiem, siemieniem i sezamem.
Piekę do zezłocenia /20-30 minut/ w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Ja najbardziej lubię takie cieplutkie, prosto z pieca.

3

4