2016-04-30 21:39:50

drożdżówki z ajerkoniakiem

Na koniec kwietnia i na zapowiedź maja.
Zróbcie sobie szczęśliwe buły.
A co!

A ja w rodzinnym domu.
Więc życzę spokoju i nara!
Do zo w maju!

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 600 g mąki T650 /dodatkowo do podsypywania przy wyrabianiu/
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 150 ml letniego mleka + do posmarowania bułek
  • 100 ml likieru jajecznego /advocat, eggnog/
  • 75 g cukru
  • 10 g /1,5 opakowania/ drożdży suszonych
  • szczypta soli

KRUSZONKA

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 25 g cukru

LUKIER

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru jajecznego
  • kilka kropli soku cytrynowego
  • woda do pożądanej konsystencji

2

Drożdże mieszam dokładnie z mąką.
Masło topię i odstawiam do przestudzenia.
Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaję mąki lub mleka w razie potrzeb.
Ciasto dzielę na 8-10 części, formuję kulki i spłaszczam pięścią na środku.
Drożdżówki układam na blasze, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie łączę składniki na kruszonkę i zagniatam.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Smaruję każdą bułkę mlekiem i posypuję kruszonką.
Piekę 15-20 minut do ładnego zezłocenia.
Studzę na kratce.

Przygotowuję lukier zalewając cukier likierem i sokiem. Mieszam dokładnie, żeby nie było grudek.
Polewam ostudzone drożdżówki.

Uwaga! Znikają niebezpiecznie szybko!

3

4

5