2015-02-16 21:46:48

drożdżówki z serem

Chciałam cukierniowe.
Ale są zdecydowanie lepsze :)
Więcej sera.
Pysznego sera.

A ciasto jako dodatek.

Tak.
Jak.
Lubię.

=D

1

I jeszcze - tak, jak obiecałam - wyniki konkursu a-roma-n-tycznego.
Dziękuję wszystkim za udział! Grono nasze nielicznym było, ale tym większą radość miałam z każdej z Was.

Nagrodę-niespodziankę otrzyma Kasia B. za przepis na ryż i wspaniałe uzasadnienie XD

Postanowiłam przyznać też wyróżnienie dla Justyny B. za przepis na pizzę!

Proszę Was, dziewczyny, o kontakt - mail lub fcbk. Jak tylko się ogarnę, prześlę niespodzianki!

Jak to jest zrobione?

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 400 g mąki pszennej /około/
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • letnie mleko

MASA SEROWA

  • 250 g twarogu tłustego
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3-4 łyżki cukru /ewentualnie, do smaku/

DODATKOWO

  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju

2

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę przesiewam i łączę z cukrem z wanilią, olejem, solą i rozkłóconym jajem. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub mleko. Wyrabiam około 15 minut - do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
Odkładam pod przykrycie na minimum 1 godzinę.

Twaróg mielę dwukrotnie. Żółtka ucieram z masłem, cukrem z wanilią i cukrem. Łączę z twarogiem. Dodaję sól i rodzynki. Mieszam do połączenia składników.
Odstawiam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Wyrośnięte ciasto wałkuję dość cienko. Ostrym nożem kroję na części wielkości przyszłych drożdżówek. Naczyniem z płaskim dnem wyciskam krążki na każdej części. Przekładam drożdżówki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każde odciśnięte koło układam łyżką porcję masy serowej. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

a

b

c

Białka rozkłócam z mlekiem i olejem. Po kwadransie smaruję każdą drożdżówkę dwukrotnie.

d

Piekę do zezłocenia - około 20-25 minut.

e

Smacznego!

3

4

5

Komentarze:

zacisze kuchni o 2015-02-16 22:13:48 napisał:
Muszą być smaczne :) Dziękuję za wzięcie udziału w mojej akcji.
Kasia B o 2015-02-17 11:03:32 napisał:
Ja też uwielbiam ser z drożdżówek :)
Cieszę się z wygranej i już wysyłam dane :)

Dodaj komentarz: