2015-08-21 22:59:19

dyniowy sernik

Z cicha, z dala... Ale nadciąga.
Powoli, powoli - aż w końcu zapomarańczowi całe stragany.

Moja ukochana.

Z dumą, z radością i z ogromnym ślinotokiem -
- nieśmiało otwieram sezon dyniowy u justy.

Sernikiem. A jakże.

Schłodzi się. Już niedługo.
I na nocne szamando będzie.
Aha, aha.

1

Jak to jest zrobione?

  • 250 g twarogu
  • 250 ml serka homogenizowanego waniliowego
  • 150 g serka kremowego
  • 400 g puree dyniowego
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • ekstrakt waniliowy
  • słodzidło

2

3

Rozgrzewam piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

Twaróg miksuję blenderem z dyniowym puree i serkami.
Przekładam do misy miksera i ucieram 2-3 minuty.
Dodaję kolejno jaja, ekstrakt i słodzę. Miksuję krótko.
Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piekę około 45 minut.

Chłodzę w piekarniku.
I na noc do lodówki.

I zaczynam... pomarańczowieć.

4

5

6

Komentarze:

Natalie o 2015-08-22 00:31:51 napisał:
Jaki aksamitny! Coś idealnego dla mnie :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
justa o 2015-08-22 05:03:26 napisał:

o, ja też preferuję to gładkie i smooth.
na moje szczęście /więcej dla mnie ^^/ kaktus woli te ciężkie, zbite, nawet grudkowe.

Alexandra o 2015-09-12 17:09:56 napisał:
Mniam! Do wypróbowania! Robiłam swój ekstrakt waniliowy. Czekam jeszcze tydzień i będzie gotowy. Ile go użyłaś?
justa o 2015-09-12 21:06:07 napisał:

I tu pojawia się problem, bo zależy z jakiej jakości wanilii i z ilu lasek. Trzeba próbować. Ja dodałam około 2 łyżek, ale moja wanilia była już wcześniej zalewana.

gin o 2015-09-15 11:26:19 napisał:
Sernik z dyni - marzenie :)
justa o 2015-09-15 14:09:21 napisał:

też jesteś zdyniowana? :D

Dodaj komentarz: