2014-10-30 18:24:03

dżem dobry, blondasie

…czyli śniadaniowe blondie bananowe z dżemem porzeczkowym na spodzie z płatków kukurydzianych i krakersów.

Kaktus to banano-żerca. Praktyk.
A ja banano-przyrządzacz. Teoretyk. I praktyk też.

Kaktus to białoczekolado-żerca. Praktyk.
A ja białoczekolado-przyrządzacz. Teoretyk. I wiadomo - praktyk też.

Więc wymyśliłam mu bananowe blondie. Z lekko słonawym, kukurydzianym spodem. I słodyczą banano-czekolady przełamaną czarną porzeczką.

I wiecie co?
Pycha wyszła…

10

1

Jak to jest zrobione?

SPÓD

  • 100 g krakersów solonych
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek Łowicz
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła

BLONDIE

  • 150 g mąki pszennej tortowej /T450/
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 g białej czekolady
  • 2 banany
  • 1 jajo
  • 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek Łowicz
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

2

3

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Niedużą blachę wykładam papierem do pieczenia.

Przygotowuję spód.
Płatki i krakersy lekko kruszę.

a
Mleko podgrzewam z masłem. Dodaję dżem i mieszam do połączenia. Mieszanką zalewam płatki i ponownie mieszam.

b
Odstawiam na chwilę do napęcznienia i wykładam masę na blachę.

c
Zapiekam około 10 minut.

d

-----------------------------------------------

5

6

Przygotowuję blondasa.
Masło roztapiam na patelni. Zdejmuję z palnika.
Czekoladę drobno siekam i dorzucam do masła mieszając do całkowitego roztopienia.

e

f

Dodaję cukier i mieszam do uzyskania jednorodnej masy.
Banany rozgniatam widelcem. Dodaję jajo i mieszam do połączenia. Dodaję do czekolady i łączę.

g
Mąkę przesiewam ze szczyptą soli i sodą. Dodaję do blondie i mieszam do dokładnego połączenia.

h
Wykładam masę na podpieczony spód kukurydziany. Wyrównuję.
Łyżeczką nakładam nierównomiernie dżem. Nożem formuję spirale i zawijasy.

i
Zapiekam około 25 minut /do suchego patyczka/.
Studzę.

I budzę smakowitym aromatem kaktusa.

7

8

9

Komentarze:

Dodaj komentarz: