2016-05-22 19:56:17

ekspresowa ogórkowa

W zeszłym roku kaktus zrobił swoje pierwsze ogórki kiszone.
Niekoniecznie tego się spodziewaliśmy.
Są zbyt czosnkowe i zbyt chrzanowe.
Masakra.

Ale u mnie szamanie się nie marnuje.
Postanowiłam wykorzystać je do zupy. Ogórkowej, rzecz jasna.
Dodałam do tego sklepowy przecier ze słoika...
I wiecie co?

PYCHA!

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 l rosołu drobiowego /opcjonalnie: z marchewką i kawałkami kurczaka/
  • 1 duży słoik ogórków kiszonych
  • 1 słoik przecieru ogórkowego
  • 2-3 marchewki
  • przyprawy: pieprz, sól, cukier
  • do podania: makaron /ugotowany al dente/

2

Ogórki i marchew ścieram na tarce o średnich oczkach. Dodaję wiórki i przecier do rosołu.
Zagotowuję zupę i gotuję na małym ogniu około 30 minut.

Podaję z makaronem.

Ekspresowo? A jakże!
I jak tu nie lubić poniedziałku?

3

4