2015-08-13 15:48:11

faszerowana cukinia z porterem

Cukinie po prostu lubię.
Na słodko i na wytrawnie.
Pieczone, smażone, grillowane, duszone... i wszystko, co można z nimi zrobić.

Takie zacne okazy dostałam, więc uznałam, że warto je nafaszerować.
Czymś dobrym.
I grzesznym.

Jak sos serowy.
I mięso.
I kasza-nasza.

Niby standard. Mięcho i sos.
Ale pyszny.
O!

1

Jak to jest zrobione?

  • 2 kuliste cukinie
  • 400 g schabu wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 250 ml kremówki 30%
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 g świeżo tartego Grana Padano
  • 3 młode dymki
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 100 ml portera
  • przyprawy: masło, cukier, pieprz, sól, rozmaryn, bazylia, czosnek, pieprz kajeński, sól

2

Kaszę gotuję na sypko. Odstawiam na bok.

Schab kroję w nieduże paski. Smażę na maśle, solę i pieprzę. Boczek kroję w kostkę, smażę na maśle 3-5 minut. Posypuję cukrem i karmelizuję. Łączę ze schabem oraz kaszą i pokrojoną w plastry dymką. Odstawiam.

Podgrzewam kremówkę. Dodaję gorgonzolę i piwo. Podgrzewam do uzyskania jednorodnej masy. Przyprawiam do smaku. Zdejmuję z palnika. Dodaję Grana Padano i mieszam intensywnie do połączenia. Mieszam z mięsem i kaszą.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Cukiniom odkrawam górną część. Całe wnętrze dryluję. Nakładam farsz. Posypuję odrobiną sera.
Zapiekam 30 minut.

Podaję z porterem.

Smacznego!

3

4

5

6

  Kulinarne inspiracje z Love Beer

Komentarze:

netstylistka o 2015-08-13 18:12:00 napisał:
Uwielbiam cukinie, te z Twojego przepisu muszą być pyszne! No i do tego zimny porterek :) Pozdrawiam serdecznie!
justa o 2015-08-14 06:45:19 napisał:

piwa to dla mnie czarna magia. zawsze unikałam. albo piłam sok z piwem. tudzież zmieszane z colą :D ale teraz, jak się starzeję to zaczynam doceniać i odkrywać smaki i móżliwości, jakie daje.

Mama notuje o 2015-08-13 22:24:02 napisał:
U mnie z cukinii zawsze były placki, ale chyba się skusze na tą wersję następnym razem :-)
justa o 2015-08-14 06:42:04 napisał:

placki to mój mąż najlepsze robi. ja mam krzywą rękę - zwłaszcza do naleśników. zawsze coś spartaczę :D

blogierka o 2015-08-14 01:36:56 napisał:
Justa-ja sie pytam skad Ty bierzesz te pomysly??:)
Ja nie lubie cukinii ale moze dlatego ze nie umiem jej fajnie zrobic.
Chyba jednak sprobuje sie przkonac bo wyglada to pysznie :)
justa o 2015-08-14 06:40:59 napisał:

to po prostu ciekawość. najpierw różnie przyprawiam warzywa - aromatami, przyprawami, ze słodkim, słonym, kwaśnym... a potem kombinuję dalej :D

nieidealnaanna o 2015-08-14 14:41:26 napisał:
Mhm.. ale to musi być pyszne... U mnie póki co króluje potrawka z cukinii i bakłażana, lub kieliszki cukiniowe napełnione indykiem :)
justa o 2015-08-14 15:04:32 napisał:

bakłażanom mówię nie, ale indyk... mmm...

Wiktoria o 2015-08-14 20:15:28 napisał:
Wyglądają świetnie <3 Cukini nigdy nie próbowała, bo się boję (jestem dosyć wybredna), ale ostatnio przekonałam się do bakłażana co uznałam za cud więc w sumie powinnam spróbować Twojego przepisu :D independentgirl98.blogspot.com
justa o 2015-08-14 23:22:17 napisał:

a ja na bakłażana jestem ciągle cięta :D

i mówię NIE

Ola | Mikmok blog o 2015-08-19 10:36:40 napisał:
Od kilku dni wcinam leczo z cukinią, którego ugotowałam cały gar, ale jeśli chodzi o cukinię i bakłażana, to nigdy nie mam ich dość :) Fajny pomysł, koniecznie muszę go sobie zapisać :)
justa o 2015-08-19 12:25:23 napisał:

Leczo z cukinią! Już wiem, co na obiad! :D

Dodaj komentarz: