2015-10-15 16:43:50

figa z makiem z pasternakiem. owsianka no.32

Dziś znowu działam na komendę Owsianka i kawaDarów jesieni ciąg dalszy, moi mili!
Tym razem kucharzymy z:
- Nieidealna Anna
- Food Illustrations

A co justa upichciła?
Owsiankę. Z pasternakiem.
I w myśl porzekadła dodała figę i mak.
I miód dla osłody.

4

Dlaczego pasternak?
Bo nigdy wcześniej nie jadłam. Tak sądzę.
Bo okazuje się, że pasternak jest tańszy i łatwiejszy w uprawie. I często producenci pod nazwą pietruszka wrzucają w skrzynie właśnie pasternak.
Czym jeszcze się różni? Wyglądem ? w miejscu, gdzie nać wychodzi z warzywa, pasternak wyposażono w dołek, który przypomina fosę, a miejsce po naci jest zdecydowanie ciemniejsze niż w przypadku pietruszki.
Dodatkowo, pasternak jest słodszy i bardziej neutralny w smaku. Pietruszka jest charakterystyczna, wyrazista.
No. To na tyle.

To teraz owsiankujmy!

 2

3

Jak to jest zrobione?

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb wielozbożowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 1 średni pasternak
  • 1 figa
  • przyprawy: miód, kurkuma, imbir, cynamon, sól

1

Pasternak myję, obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach.
Płatki łączę z otrębami, siemieniem, makiem i babką.
Zalewam wodą i zagotowuję.
Dodaję pasternak, ponownie zagotowuję. Przyprawiam imbirem, kurkumą, cynamonem i solą. Zmniejszam moc palnika i gotuję 15-20 minut. Jak woda odparuje ? dolewam.
Wyłączam palnik. Słodzę owsiankę miodem.
Rozkładam masę na miseczki. Dodaję pokrojoną na mniejsze cząstki figę.
Posypuję lekko makiem i polewam miodem.

PYCHA!

5

6

DSC04154

Komentarze:

Knop Edyta o 2015-10-15 22:32:57 napisał:
Apetycznie wygląda.Szczerze jeszcze nie próbowałam.Mam ochotę taki przepis wypróbować
justa o 2015-10-15 23:29:40 napisał:

polecam! zwłaszcza, jak jadasz owsianki regularnie - to jest super urozmaicenie :)

BlogaBella o 2015-10-15 23:00:29 napisał:
Śliczne zdjęcia robisz. Smakowicie wygląda ten deser. Sama chętnie bym po taki sięgnęła.
justa o 2015-10-15 23:31:49 napisał:

dzięki! cały czas się staram ulepszać swój warsztat :)
a owsianka u mnie skrajnies łitaśna była, więc na deser w sam raz!

Monika o 2015-10-15 23:06:02 napisał:
jak każda owsianka wygląda przepysznie i kusi mnie swoim smakiem. Choć fig nie lubię to mnie ciekawi to połączenie.
justa o 2015-10-15 23:30:29 napisał:

z miodem i uprażonym makiem nie czuć ich tak bardzo :)

bastalena o 2015-10-16 00:26:19 napisał:
Kiedyś się bałam pasternaku, myśląc, że to taki straszny stwór. A jak się okazało, jest całkiem całkiem. Kupiłam go przez przypadek, o którym piszesz, przez zwykłą pomyłkę z pietruchą. Miałam zrobić krem ni z gruszki ni z pietruszki, a wyszedł mi pasternakowy. W sumie dobry był. Teraz pora na owsiankę. Tylko skąd ja figi wezmę? Hm...
Wielką mi niespodziankę tą owsianką zrobiłaś! A zdjęcia boskie ja zawsze ;)
pozdrawiam i zapraszam do udziału w kolejnych akcjach :)
justa o 2015-10-16 14:44:12 napisał:

nie ma fig na północy?
a może konfitura figowa albo jakieś marynowane?

na pewno jeszcze dołączę do Twoich świetnych pomysłów!

Hai Le o 2015-10-16 17:32:19 napisał:
Ale Ty masz talent do zdjęć kulinarnych! Normalnie cudowności!
justa o 2015-10-16 18:18:24 napisał:

dzięki! niestety robię wszystko intuicyjnie, nie podjęłam /jeszcze/ kursu żadnego z fotografii, ale bardzo bym chciała :)

justekmakemesmile o 2015-10-16 21:12:50 napisał:
Pasternak to mi tylko ślimaka z bajki przypomina, muszę spróbować;)
justa o 2015-10-16 22:51:54 napisał:

ślimakowaty to on nie jest, ale spróbować warto! zawsze coś nowego :D

Zielona Karuzela o 2015-10-17 09:48:12 napisał:
Moje ukochane połączenie owsianka i figi :) Wygląda obłędnie!
justa o 2015-10-17 23:56:19 napisał:

ja jednak wolę owsianka+jabłko albo owsianka+dynia <3

Dodaj komentarz: