2015-03-02 16:40:40

sernik z selerem

...czyli selernik.

Kaktus zachwycony.
Ja trochę mniej.
Serniki na chudym twarogu nie wychodzą tak puszyste, jak lubię. Są bardziej grudkowe. I puszczają więcej wody.

Taka moja obserwacja.

Ale pyszny.
Wchodzi jak marzenie, bo całość, którą upiekłam to zaledwie nieco ponad... 700 kcal.

A kaktus się odiecić postanowił.
Więc dogadzamy sobie trochę light.

1

2015-03-03 16:23:06

granola. baza

Kobieta zmienną jest - wiadomka.
I potrzeby kulinarne są różne.

Postanowiłam więc przygotować bazową granolę, do której będę dodawać składniki według potrzeb/zachciewajek.

Póki co, sprawdza się idealnie.

I jest cudownie, cudownie chrupka...

1

2015-03-04 19:03:50

2015-03-05 19:44:26

serowe risotto z mięsem mielonym

Kaktus ryżożerca.
Kaktus mięsożerca.
Kaktus wszystkożerca.

A justa - miksator.
Zadowalający - oba podniebienia.

I wychodzi, a jakże.
I jeszcze lepiej wchodzi ^^

1

2015-03-06 14:25:31

just.a sushi

Sushi.
Ponownie na stole justy.
Było już TU i TU.

Ja lubię kręcić /i wsuwać!/.
I kaktus lubi. Wsuwać.

I w sumie przepis ciągle ten sam lub nieznacznie zmieniony.
Bo wychodzi super.
Więc się póki co go trzymam.

I zgodnie z tymi naszymi lubisiami dziś na śniadanie ukręciłam.

1

2015-03-09 16:33:34

śląski kociołek i kartofle

Bardzo, bardzo, bardzo mięsna potrawka z warzywem i puree ziemniaczane z - moją ulubioną ostatnio - kapustą modrą.

Do postnych nie należy.
Do dietetycznych też nie.

Więc szalej dusza, ciesz się podniebienie.
I byle poszło w mięśnie oddechowe...

1

2015-03-10 13:13:20

czekoladowa tarta banoffee

Nasze dniowo-kobietowe, niedzielne ciasto.
Na świętowanie.
Bo rodzina wizytowała.

A dla najukochańszych robi się najpyszniejsze.
Wiadomo dlaczego.

1

2015-03-12 11:26:36

tosty z serem i szynką

Klasyczne. Prawie.
Nawet simy podobne mają :)

A co w nich fajnego?
Na zimno też smakują! Chociaż - wiadomo - najlepsze, jak ser się roztopi i taki ciągutek robi.
Mniam!

1

2015-03-13 17:02:41

sernik klasyczny light

A czemu klasyczny?
Bo swoją konsystencją przypomina tradycyjne polskie serniki.

Jest zwarty, sprężysty, ciężki.
Mógłby być bardziej wilgotny, ale wyczuwalny jest tu brak tłuszczu.

Coś za coś.

Będę go jeszcze ulepszać.
Bo warto!

1

2015-03-14 22:03:19

twaróg z bakaliami

Słodko-pikantny twaróg z bakaliami i mięsem.
Szybkie, smaczne i sycące jedzonko.
Idealne na nasze małe drugie śniadaniowanie.

Wsuwamy z pełnoziarniakiem albo chrupakiem jakimś.
Dla zdrowia trochę.
A trochę - bardziej - dla przyjemności.

Bo jak się lubi i się ma... to się ma, co się lubi.

1

 
1 2 3
Następna