2016-06-07 11:31:00

lekkie ciasto czereśniowe

Taki czerwcowy czas, że sezon truskawkowy w pełni.
Więc powinno być o truskawkach.
Na chwilę obecną, jedyny słuszny przepis truskawkowy to: kup, umyj i zjedz.
Ale lada moment pęknę, więc przeniosę się na bardziej skomplikowany poziom.

Tymczasem owoc, który jako pierwszy przychodzi mi na myśl, gdy myślę o czerwcu - czereśnia.
Jędrna, słodka i soczysta.
Tym razem ubrała się w lekkie ciasto beztłuszczowe, pieczone z dodatkiem serków homogenizowanych.
Uwaga - ciasto nie jest wybitnie słodkie, więc jakby co, to sypcie więcej słodzidła! ^^

1

2016-06-12 22:18:09

pasta truskawesco z kurczakollo i groszkato

Brzmi włosko? jak tak, to fajnie. Bo myślę po włosku.
A jak nie, to.. Nie znacie się ^^
Danie z Włochami nie ma nic wspólnego, ale co zrobić, jeśli justa jest teraz Italiano, dolcze wita i amore pomidore...
Już lada moment, rzut beretem odbywamy z kaktusem naszą wielką włoską podróż.
Ale o tym zapewne, jak wrócimy.

Tymczasem truskawy.
W końcu przyrządzone.
Mam nową taktykę, wiecie. Kupuję tyle truskawek, żeby zabrakło mi czasu na ich zjedzenie przed zrobieniem obiadu.
Więc i do brzucha, i na patelnię wystarcza. O!

 1