2014-07-03 17:55:09

scones. ekspresowe bułeczki

Ekspresowe bułeczki. Przygotowanie to chwila moment. Idealne, kiedy mają przyjść goście. I zaplanujemy za dużo. I czas zaczyna za szybko płynąć. I z niczym się nie wyrabiamy. I gubimy się w trójkącie bermudzkim naszej kuchni.

I o niebo lepsze, niż kupne kajzerki czy czosnkowa bagietka do odgrzania.

Tak sądzę.

2014-04-27 08.27.31_1

2014-07-04 13:20:37

pszczoły. fotograficznie

Czerwcowe, gorące przedpołudnie. Wokół słychać bzyczenie. Zapach dymu z dymiarki tłumi słodkie aromaty malin, którymi dziadek nas przywitał. Ubieramy się w siatki, kapoty i rękawice. Będziemy szukać czerw i matek. Zobaczymy, co się dzieje w ulu. Dziadek pokazuje nam pasiekę. Opowiada o pracy, o miodzie, o życiu. Tłumaczy. Przekazuje proste prawdy. Mówi, a my słuchamy. I pytamy. I patrzymy, jak żyje się pracą. I pasją.

21

2014-07-02 09:13:52

owsianka no.7

Powroty bywają trudne. Ale cóż to za utęskniona trudność! Życie na walizkach nie jest dla mnie. Cudowne chwile, wuchta wspomnień. Smaki, zapachy, doświadczenia.

Ale Moja chochla. W mojej kuchni. Mój porządek świata.

Mój. I dla mnie.

Bo najpierw trzeba trochę ogarnąć ‘ja’.

A później wszystko jakoś wychodzi.

2014-03-26 07.34.57

2014-07-04 23:26:55

owocowa tarta z mascarpone

Tęsknota za kucharzeniem, skwar za oknem i wizyta u dziadka /zapas owoców skrzaczkowanych/ musiał poskutkować nowym s-tworem. No i wierni konsumenci w postaci rodziców. A w sumie to bardziej rodzice niż pozostałe czynniki sprawiły, że tarta się porobiła.

Ale nic tam. Się porobiła i do meczu wsuwamy.

Chłodna i orzeźwiająca. I taka very berry.

2

2014-07-07 09:36:54

bardzo mięsna potrawka w chlebie podana z kaszą z puree warzywnym

Mimo, że na zewnątrz upały, ja nie waham się robić kuchennych tropików. Piekarnik grzeje, para bucha z rondli. I pełnia szczęścia.

Bo miałam ochotę na coś bardzo konkretnego. Więc dużo mięsa. Przeróżnego.

I kasza! Jak ja się za nimi stęskniłam! I teraz wsuwam. A najlepiej prosto z gara.

Ta potrawa wymaga trochę czasu i cierpliwości. Ale warto, warto, warto spróbować.

potrawka w chlebieS

2014-07-07 18:36:10

rolada z jagłami i szpinakiem podana z łososiem i kurkami

Dzisiejszy obiad mnie rozanielił. Może brak mi skromności /nic nowego/, ale chciałam zrobić coś wyjątkowego. Bardzo się napracowałam i jestem przeszczęśliwa z efektów.

Jak tylko macie czas to próbujcie - tym bardziej, że roladę można przygotować wcześniej i potem odgrzać. Bo łosoś to musi być świeżynka, wiadomo.

Oh, happy day!

2014-07-07 16.25.51

2014-07-09 00:03:42

2014-07-09 21:18:18

2014-07-10 07:23:50

2014-07-11 07:19:32

 
1 2 3 4
Następna