2015-07-02 00:01:15

bezglutenowa pyrowa niespodzianka z mąką kukurydzianą kupiec

Pyra w nowym, eksperymentalnym /i baaardzo udanym!/ wydaniu.

Kulki z mąką kukurydzianą.
I jajem.
I przyprawami.I z serem.

Fajne na ciepło, zimno. Z dodatkami i bez.

Ja wsuwałam same.
Tylko dosoliłam.

A kaktusior z chili con carne.

1

2015-07-03 22:32:51

lekki sernik z płatkami jaglanymi kupiec

Sernik dietetyczny.
Bardzo mało składnikowy.
Bardzo fajnie upieczony.
Wilgotny, zwarty... pięknie się kroi.
I bardzo przepyszny.

Upieczony z płatkami jaglanymi - w spodzie i w masie.
I podany z czereśniami.

I nic więcej nie potrzeba.

1

2015-07-04 21:52:22

2015-07-05 21:42:26

brezel

...czyli, że precle. Albo precluchy-krzywuchy.
Niby-bawarskie.

Mam - zdecydowanie - problem z zawijaniem drożdżowego.
Powoli ogarniam poczwórny splot chałkowy.
Ale zgrabny precel?
To chyba jeszcze wieki potrwa...

Ale, jak mówią ci i tamci - nie o wygląd chodzi.
A wnętrze.

A ciacho palce lizać!

1

2015-07-06 18:39:55

bayerische fest

Wczoraj był przepis na precle. Bawarskie.
Jako taka zapowiedź - dzisiejszego ucztowania w stylu niemieckim.

Tradycyjna kapusta po bawarsku, biała kiełbasa i pieczone pyry.

Można zauważyć wiele podobieństw w tradycyjnych daniach Wielkopolski - pewnie innych regionów też, ale nie znam za dobrze - i obszarów niemieckich.

Czyżby pamiątki kulinarne po rozbiorach i dziadkach Bambrach?
Jak jest specjalista - niech mnie oświeca ^^

1

2015-07-07 09:54:03

sernik cukiniowo-bananowy

Kolejna odsłona sero-hardkorów.
Udziwniam?
Oczywiście!
Ale przynajmniej mi to smakuje!
I w 100% po mojemu.

Może w smaku odbiega od klasycznych serników.
A nawet nie może. Bo na pewno.
Ale jest bardzo smakowy!
I schłodzony - idealny na gorąco.

No i lekki.
Dietetyczny.

Dla mnie bomba!

3

2015-07-08 21:24:21

marynowane pomidorki cherry

W tym roku postanowiłam zostać bohaterem swojej spiżarni.
Zapasy na zimę zawsze traktowałam po macoszemu.
Ale mi się odwidziało.
I teraz działam w drugim kierunku.
Z uporem maniaka i chorobliwą fiksacją dygam na rynek po kolejne kilogramy ogórków i wszystkich fajności.
I kombinuję.
Co z tego wyjdzie? - nie wiem.

Dobrze, że jest kaktus.
On się trzyma tradycyjnych receptur.

A pomidorki dość klasyczne.
Dość, bo wzbogacone esencją wiśniową /albo wiśniówkową ^^/.

1

2015-07-09 15:17:31

pyra pieczona

Proste, prościutkie danie.
Niby dodatek, ale jak taka pyra na stół wejdzie, to się w główny składnik zmienia.
Wystarczy kartofel, piekarnik i kilka przypraw.
A efekt - palce lizać!

Nie podaję ilości - przyprawiamy do smaku.
Ziemniaków pieczemy tyle, ile będzie zjedzone.
Po prostu.
Ważne, żeby zmieściły się na jednym poziomie piekarnika.
Nadwyżki pójdą na drugą turę.

DSC02203

2015-07-10 11:16:34

pesto koperkowo-natkowe

Trochę mniej tłuszczowe, niż klasyczne pesto.
I zabielone. Serkiem.
A z czego?
Z polskich, zielonych świeżynek - na wskroś aromatycznych.
Z orzeźwieniem od mięty i małym kopem od czosnku :)
Kwintesensja zieloności sezonowej!

1

2015-07-10 17:35:55

pęczak kupiec z pesto, indykiem i nowalijkami

Przepis na pesto był dziś rano.
Ale powtarzam tutaj. Z wykorzystaniem.

A cały przepis?
Łączy to, co lubię.
kasza + chude mięso + świeżynki ogródkowe
Klasyka.

2

 
1 2 3
Następna