2014-08-01 15:42:32

waniliowy koktajl jaglano-sojowy

Ekspresowy koktajl. I jaki smaczny. Niech płaczą i zgrzytają zębami ci, co jagieł nie lubią!

Przygotowałam w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Bo w piątki testuję i kombinuję. Po wegańsku właśnie. Ale jako alternatywę można użyć miód, zwykły cukier i zwykłe krowie /albo kozie/ mleko. Co tam kto lubi, albo czego nie lubi. Przepis taki, że można podmieniać.

W prostocie tkwi siła.

1

2014-08-03 15:13:14

kuskus z kurczakiem, warzywami i sosem pieczarkowym

Kuskus kojarzy mi się bardzo imprezowo. Jest ekspresowy w przygotowaniu. Ciężko go zepsuć. I pasuje do wszystkiego.

Dlatego chyba staje się trochę jak sałatka jarzynowa z majonezem /chyba niektórzy nazywają ją rosyjską?/ - klasyka zimnego bufetu /chociaż odgrzewany też lubię/.

Dodaję do niego tuńczyka, jakieś mięso – na przykład z wczorajszego obiadu /bo czemu nie/, jajo. Jakieś warzywo, owoc, szybki dressing i gotowe.

2014-07-05 18.13.39

2014-08-04 22:43:07

prawie fajita z kurczaka z warzywami, salsą i ryżem

Dlaczego prawie? Bo nie ma tortilli. A teoretycznie być powinna. I praktycznie też miała być. Ale nie wyszło.

Więc jest prawie fajita. I kurczak. I pomidorowo-cebulowa salsa. I warzywa grillowane. I w końcu ryż z fasolką. Meksykańska pycha. Po prostu.

Przepis Jamiego Olivera. Z książki 15 minut Jamiego.

I rodzi tu mi się pytanie. JAK? 15?! U mnie niewykonalne – sam ryż robiłam tak długo, jakbym go na terasach uprawiała. Albo ze sklepu przez Grenlandię niosła.

Ale nie jestem Jamie. Tylko justa. Mistrz własnego tempa.

A obiad polecam. Bo smakowy niezmiernie.

1

2014-08-06 15:54:11

krem jaglany z malinami i karobem

Dlaczego warto mieć w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną?

  1. bo pochłania zapach ryby.
  2. bo zdrowiejemy na sam jej widok.
  3. bo w kilka chwil można zrobić super deser!
  4. bo tak.

Oczywiście odpowiedź d jest najpoprawniejsza na całym świecie, w każdym kręgu kulturowym. Zawsze i wszędzie. Ale tym razem niech będzie c.

Deser rzeczywiście ekspresowy. I zdrowy. I bardzo sycący - jak się okazało. A miała być mała przekąska.

Wsunęłam na ciepło. Ale zimny też zapewne byłby pyszny – przekonam się następnym razem. Bo nic już nie zostało.

b

2014-08-06 22:16:25

rozgrzewający krem marchewkowy z awokado

Zmarzłam. Od wielu rzeczy. Mimo upałów wieje polarnym chłodem.

Zwłaszcza i między innymi na rynku pracy.

Nie jestem PHP-owcem, telemarketerem ani studentem zaocznym bądź poszukającym dorywczej pracy.

Kocham gotować. I to chcę robić.

I będę.

A w międzyczasie się rozgrzewam. Marchewkową paćką. Pyszną. Zdrową. Poprawiającą nastrój. I koloryt skóry, jak się wybiorę na słoneczny spacer /niech żyje karoten!/.

Bo czasem chłód wieje z przestrzeni…

1

2014-08-07 20:19:14

pełnoziarnista tarta z kalafiorem, kurczakiem i puree

Kolejne wyzwanie wynosowe. Zamykanie się w wąskich ramach kaloryczności nie jest wcale łatwe. Zwłaszcza podliczanie każdego grama każdego składnika. Wydłuża to znacznie proces gotowania.

Ale będę może niedługo diet-specem?

Tarta zgapiona od Dietetycznych Fanaberii. Lekko podrasowana o mięso i szaszłyki warzywne. Okazało się to mega sycące danie. Zdrowe i lekkie /z szaszłykami 1 porcja to niecałe 540 kcal, a power daje niezły/. Polecam więc: liczącym kalorie, zdrowo wsuwającym, beztłuszczącym, i_tym_podobnym.

1

2014-08-07 20:46:51

ekspresowe warzywne szaszłyki

Jak się nie ma co się lub, to się lubi co się ma. A nie mam grilla /w sumie mam, ale w centrum Poznania możliwość szybkiego wykorzystania go jest nikła/. Więc używam elektrycznego. I zaczynam go coraz bardziej lubić.

Tym bardziej, że kaktus w końcu go naprawił. Bo pokrywa się zepsuła.

Więc grilluję. Na swoim strychu. I podgrzewam atmosferę. Jeszcze bardziej.

A szaszłyki wsuwane z tartą kalafioro-kurczako-cebulo-paćkową.

1.1

2014-08-08 22:38:00

biszkopt bezglutenowy

Dzisiaj dzień kulinarnie owocny. Od wczesnego rana piekarnik ruszył pełną parą. Bo wczoraj poproszono mnie o przygotowanie bezglutenowego tortu. A ja nie odmawiam sobie przyjemności pieczenia :)

Biszkopt wyszedł rewelacyjny. Lekki, delikatny, puszysty. Taki jak trzeba. Dlatego dziękuję lisia-kawiarenka, bo stamtąd przepis.

A wszyscy konsumenci uznali, że nie czuć praktycznie różnicy między pszennym a nie-pszennym. Więc sukces.

Próbujcie!

a

2014-08-08 23:20:27

bezglutenowy tort z masą serową i owocami

Jak się robi tort w środku lata, to nie można robić go bez świeżych owoców. Po prostu. Bo kuszą i krzyczą z koszy straganowych. A ja im ulegam jak głupia.

A może nie głupia. Wolę wtedy myśleć, że podążam zgodnie z rytmem natury. I funkcjonuję sezonowo /to takie modne ostatnio/.

Więc tort z borówkami i malinami /wolałabym jagody, ale przed siódmą rano ciężko o takowe/. I z winogronem. Bo lubię jego kolor.

I kremem mało kremówkowym, a bardziej serkowym.

Słodko-lekko-kwaśna pychota.

7

9.2

2014-08-09 13:20:32

karobowe kruche ciastka

Efekt wczorajszego cosiowania – karbowe ciastka z mąką pełnoziarnistą. Postanowiłam upiec je dla mojej pyrki małej, chrześniaka. Jest uczulony na kakao. A ciasteczka lubi wsuwać ponad wszystko. Zwłaszcza te ciemne. Bo zakazane.

Jak każde mądre dziecko XXI wieku nie daje się łatwo oszukać. Bo karob smakuje inaczej. Nie kakaowo. Nie czekoladowo.

Ale dzielnie i mężnie próbuję. Może i jemu zasmakują /w końcu/? Kaktus wsuwa. Więc w razie czego na zmarnowanie nie pójdą.

A już wkrótce małe rączki będą testować.

1

 
1 2 3 4 5
Następna