2017-08-05 16:04:15

bavette z grzybami i szpinakiem

Sezon grzybowy chyba już się zaczyna.
Chyba, bo każda nasza ostatnia wyprawa kończy się skafandrem z pajęczyn, kleszczem i dziesiątkami komarowych dziabnięć.

Ale są dobre dusze na świecie, które dzielą się swoimi leśnymi skarbami.
Te grzyby dostałam od Taty.
Maślaki, podgrzybki, maślaki, prawdziwki, maślaki...

Tak. Maślaki kocham najbardziej.

1

2017-08-09 08:48:42

żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

Nie wiem, jak u Was, ale lato w Poznaniu jest wybitnie kapryśne. Trochę pada, trochę nie. I w sumie nie wiadomo, czego się spodziewać za godzinę.
Jak przystało na leniwą ciężarówkę trzecio-trymestrową - niewiele mi się chce. Zwłaszcza, że sama nie wiem, czego tak naprawdę chcę.
A kaktus wie i jojczy, że grill, że mięsko, że mniam i w ogóle.
No to zrobiliśmy sprawunki, spakowaliśmy manatki, pyra się podjarała, schodzimy z klunkrami i... luu.
Deszcz. To wracamy. I zonk.
Żeby nie było strat - przede wszystkim w zakresie morale kaktusa - zamiast grilla, rozpaliliśmy piekarnik.
I zrobiłam żeberka. Pieką się długo, ale - uwierzcie mi - warto!
Delikatne i mięciutkie mięso otoczone chrupiącym słodko-pikantnym sosem, przygotowanym na bazie sosu uniwersalnego ciemnego Łowicza.
Baja!
Próbujecie?

DSC00036

2017-08-17 08:20:22

torcik ziemniaczany z kurkami

Nie wiem, jakie macie wyznaczniki sierpnia. Nie wiem, czy macie je w ogóle.
Ja mam.
Przede wszystkim jest to moja wspaniała, pyszna dynia. Numero uno późnego lata i jesieni.
Drugim są grzyby. Najwspanialsze na świecie maślaki, prawdziwki, podgrzybki i... kurki.

Durszlak.pl i Victorinox zapraszają do zabawy. Szukamy smaków lata, zamykamy je w przepisie i dzielimy się z głodnymi przygód i głodnymi w ogóle. Dodatkową sugestią akcji jest połączenie sezonowych letnich skarbów z... kuchnią szwajcarska!
Nie mogłam nie spróbować! #MyVictorinox motywuje do działania!
Z tamtejszą kuchnią kojarzą mi się przede wszystkim muesli, czekolada, sery i ziemniaki.
Tak, tak. Zacne nasze pyry.

Dziś dzielę się przepisem na tort. Tylko taki bardziej wytrawny.
Otulona ciastem francuskim masa ziemniaczano-serowa, w której pływają dumnie cebula, mięso i - a jakże - kurki!
Smakujcie!

1

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2017-08-17 13:38:33

karmelizowane kopytka z brzoskwinią

Ladies and Gentlemen, przedstawiam drugi przepis letnio-ziemniaczany, który przygotowałam w ramach akcji durszlak.pl i Victorinox.
Zapowiadałam, że będzie pyrzenie. Więc jest. Na słodko. Z kosmicznymi brzoskwiniami.

Kaktus ma wiele zamiłowań. Grywa w gry, programuje, wędkuje... i zjada kopytka.
Kiedy justa postanowi zrobić gar kopytek, to w kaktusowym niebie jest bal wszystkich świętych.

Do przepisu podszedł sceptycznie. Na słodko? No jak to?!
Ale jak spróbował, to robiłam repetę.
Więc próbujcie! Może i u Was przepis podbije czyjeś serce.

1

Zapisz

2017-08-18 12:28:50

krem czekoladowy z ziemniaka

Trzecia odsłona pyrnego jadła w ramach akcji durszlak.pl i Victorinox. Chyba najbardziej wymyślna ze wszystkich.
Przedstawiam bowiem krem czekoladowy, którego bazą jest gotowana pyra.
Oł jes. #MyVictorinox zasiał ziarno kreatywnego podejścia i narodził się deser, który jest po prostu... pyszny! A dobrze schłodzony idealnie sprawdzi się na takie gorąco, jakie serwuje dziś Poznań.
Spróbujcie. Poczęstujcie wiarę. Nie skapują, z czego to zrobione.
A repeta - murowana!

1

Zapisz