2017-09-15 08:55:57

serniczki z patelni

Przepis bardzo prosty, szybki i bez brudzenia garów.
Idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie, kolację, przekąskę dla serołasucha.
Podawajcie z owocami, miodem, cynamonem i wszystkim, na co macie ochotę. Skomponuje się na pewno!
Jeśli macie ochotę na coś bardziej wytrawnego - pomińcie cukier.
Jeśli chce Wam się czekoladowego - dodajcie 1-2 łyżki kakao.
Baza jest!
Przepis będzie jednak wymagał od Was odrobiny kreatywności i intuicyjnego podejścia, bo nie pamiętam, ile mąki użyłam.
Ale warto spróbować, bo placuchy palce lizać!

DSC07546

2017-09-22 17:00:00

podpłomyki pełnoziarniste

Kolejny przepis krótki, łatwy i przyjemny. Zwłaszcza, kiedy patrzy się z punktu widzenia człeka pałaszującego efekt końcowy zastosowania owego przepisu.

Podpłomyk jest jednym z najprostszych przykładów wypiekanego w domu pieczywa. Skład banalny i piękny w swojej prostocie.

Nie piszę, ile wody należy dodać, bo to zależy od typu mąki, jaki użyjecie. Najpierw nalewamy pół szklanki i później dolewamy podczas wyrabiania ciasta do momentu uzyskania zwartej, mało lepkiej masy, którą będziemy w stanie rozwałkować lub swobodnie rozciągnąć dłońmi na kształt płaskiego placka.

1

2017-09-29 09:34:27

flaki tom kha

Dziś odbywamy kulinarną podróż w stronę Azji. Wariacji kuchni azjatyckiej już u mnie bywało sporo. Często przekombinowane i jak teraz patrzę na niektóre przepisy, to momentami sama bym zrezygnowała, bo by mi się nie chciało.

Dziś natomiast bardzo prosty i przyjemny fusion.
Pełnoziarnisty makaron to moja wieka miłość.
Flaki też.
Mieliśmy ochotę na coś wschodniego, kokosowego. Połączyłam to i tamto i wyszły obłędnie pyszne flaki tom kha. Gorąco polecam!

1

Zapisz