2015-10-02 21:18:52

bucatini w sosie dyniowym

Pojawia się czasem taki moment, kiedy się nie chce.
Nie chce się mówić do siebie. Prawdziwie. Z serca.
Zagłuszać się wtedy można prostymi rzeczami: sprzątaniem, gotowaniem, książką, muzyką, bieganiem?

Moje mieszkanie dziś lśni jak nigdy.
Studzi się drugie ciasto.
A nogi to już pozew rozwodowy złożyły. Bo z tyłkiem im nie wychodzi.

Bo trochę /chyba/ się próbuję oszukiwać.
Że robię to, co powinnam. I jak powinnam.
Ale okazuje się, że ja to wiem.

A od wiedzy do działania droga daleka...
I im bardziej jestem świadoma, ona wydłuża się. Wykładniczo.

Taka sytuacja.

I co teraz?

1

2015-10-04 11:14:55

dyniowe smoothie

...albo pumpkin cheesecake smoothie.

Bardzo gęste, kremowe, uzależniające.
Jak ktoś ma takiego dynio- i serniko-fioła, to nie ma bata - zasmakuje.
Skład na dwie spore porcje.
Następnym razem zrobię więcej, bo w lodówce może postać, a na głoda - idealne.
A może by tak śliwkę albo jabłko jeszcze dodać?

Pimp my pumpkin!

DSC04008

2015-10-05 16:30:58

2015-10-07 21:45:30

2015-10-08 15:42:28

sernik waniliowy z pieczarkami i białą rzodkwią

Bardzo unikalny, niebanalny i... kontrowersyjny?
Zdecydowanie nie dla każdego!
Dla ciekawych - chcących poznań zupełnie nowe smaki.
Pieczarki lekko wyszuwalne, rzodkiew - praktycznie zanika.
Sernik jest bardzo wilgotny, puszcza wodę przy stygnięciu /efekt wersji light/. Ma taką... błotnistą konsystencję.
Cały sernik ma około 1000-1200 kcal /zależy od słodzidła i serów, jakie się użyje/.

Dziękuję lifeholic.pl za nominację do Liebster Blog Award!
Odpowiadam i bawię się niżej :)

1

2015-10-12 14:04:06

justa. the beginning i chlebek bananowy

szukałam momentu, w którym pokochałam gotowanie. bo ta pasja - uświadomiona /bo moc jest silna w tej rodzinie/- nie trwa u mnie długo. jestem noobem. newbie. początkująco-raczkującym.
nawet siekać dobrze nie potrafię. i co trzeci sos ma grudki.
albo śmietana się bryli...

1

2015-10-14 21:46:55

paj z kapustą kiszoną i selerem

Owsianka i kawa czaruje pomysłami.
A ja tym czarom ulegam.

Dziś, w ramach blogerskiej akcji 'dary jesieni', działam razem z:
- Prawa Ręka
- Językowy Precel

Na wokandzie kuchni rodzinnej pojawił się seler.
W zacnym towarzystwie kapuchy, cebuli i twarogu.
Dlaczego? Bo lubię.
Seler jest bardzo wdzięczny.
Mimo, że wyrazisty - ma bardzo specyficzny smak, to w oryginalnym połączeniu przestaje dominować i zaczyna się wspaniale komponować. Uzupełnia tym swoim smaczkiem całe danie.
A towarzystwo kiszonej kapusty, karmelizowanej cebuli i delikatnego, lekko kwaskowatego twarogu tworzy już prawdziwą symfonię smaków.

A poza tym, seler bywa uroczo sceptyczny.
A to też się lubi.

...'a to feler' - westchnął seler.

DSC03905

2015-10-15 16:43:50

figa z makiem z pasternakiem. owsianka no.32

Dziś znowu działam na komendę Owsianka i kawaDarów jesieni ciąg dalszy, moi mili!
Tym razem kucharzymy z:
- Nieidealna Anna
- Food Illustrations

A co justa upichciła?
Owsiankę. Z pasternakiem.
I w myśl porzekadła dodała figę i mak.
I miód dla osłody.

4

2015-10-16 22:40:18

tarta batatowa z cykorią

Kończą się owsiankowo-kawowe dary jesieni.
Ambitnie i nadgorliwie chciałam zrobić przepis ze składnikami, które nie zostały wybrane przez innych.
Ale nie uda się, niestety.
Będzie za to jeden przepis. Z cykorią.
/jak się okazało cykoria jednak została wybrana przez kogoś. zacofałam się lekko/
Czemu akurat z nią? Bo jej nie znam. Nie kombinowałam.
No to teraz zadziałałam. I wegetariańsko połączyłam z batatami.
Wanna try?

W piątek kucharzą też:
- Kolorowa Matka
- Young Wife
- Jedz z apetytem
- Krasnoludki przy sterach

Spróbujcie je także! Na pewno zaskoczą smakiem!

1

2015-10-19 20:32:29

kolorowe kopytka

Co tu dużo gadać?
Nie ma sensu. Ciepła, kolorowa jesień to i ciepłe, kolorowe jedzonko.
A takie kopyteczka podsmażane to i power dadzą, i ucieszą podniebienie.

Bo sezon bardzo intensywny.
I choróbsko łatwo złapać.
A w tym przypadku okazałam się świetnym chwytaczem.
I gadać nie mogę za bardzo. Bo czuję każdą literkę.

Dobrze, że zapas ziółek jest :)
I dobra strawa, rzecz jasna!

1