2017-09-29 09:34:27

flaki tom kha

Dziś odbywamy kulinarną podróż w stronę Azji. Wariacji kuchni azjatyckiej już u mnie bywało sporo. Często przekombinowane i jak teraz patrzę na niektóre przepisy, to momentami sama bym zrezygnowała, bo by mi się nie chciało.

Dziś natomiast bardzo prosty i przyjemny fusion.
Pełnoziarnisty makaron to moja wieka miłość.
Flaki też.
Mieliśmy ochotę na coś wschodniego, kokosowego. Połączyłam to i tamto i wyszły obłędnie pyszne flaki tom kha. Gorąco polecam!

1

Zapisz

Jak to jest zrobione?

  • 200g tagliatelle pełne ziarno Lubella
  • 400g flaków wołowych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 garść suszonych grzybów mun i shiitake
  • 4-5 łyżek pędów bambusa
  • 2 łyżki pasty tom kha /lub do smaku/
  • sok z i skórka z 1 limony /lub 1 płaska łyżeczka suszonych liści kaffir/
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sos sojowy, sól
  • szczypior

 2

Rozgrzewam olej kokosowy w dużym garnku. Smażę czosnek i pastę tom kha przez 15-20 sekund. Dodaję flaki i smażę 5-7 minut mieszając 2-3 razy. Zalewam mlekiem kokosowym, dodaję grzyby i przykrywam pokrywką. Duszę 30 minut.

Zagotowuję wodę na makaron. Gotuję na pół twardo, odcedzam.

Flaki przyprawiam lionką, sosem rybnym i sojowym. Dodaję bambus. Mieszam dokładnie i podgrzewam dalej. Dodaję makaron i mieszam. Chwilę podgrzewam.

Podaję ze szczypiorem.

Obłęd. Koniec. Kropka.

3

4

  Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Zapisz