2015-01-18 16:31:36

flaki wołowe

Jedna z najbardziej specyficznych i niewegetariańskich zup wszechświata.

Pełna mięsa, gęsta, sycąca, rozgrzewająca.
I do tego cudowny domowy chleb...

Nie każdy lubi.
Ten, co nie lubi - niech żałuje.

Radzę próbować tego przepisu.
Flako-miłośnicy będą zachwyceni.

Tak, jak my.

1

Jak to jest zrobione?

/przepis bazowy: Palce Lizać /

BULION

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 1 małe udko z kurczaka
  • 1 porcja rosołowa
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

FLAKI

  • 2 litry bulionu mięsnego
  • 1,5 kg mrożonych oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 4 łyżki otartego suszonego majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

BULION

W garnku umieszczam oczyszczone mięsa i włoszczyznę. Zalewam wodą i dodaję przyprawy. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i gotuję 2 godziny pod przykryciem.

FLAKI

Flaki myję dokładnie i przekładam do dużego garnka. Zalewam wrzątkiem, zagotowuję i gotuję około 10 minut. Odcedzam i przepłukuję zimną wodą. Ponownie zalewam wrzątkiem i gotuję kwadrans. Odcedzam /dzięki temu zabiegowi pozbywam się charakterystycznego smrodku/.

Flaki ponownie umieszczam w garnku i zalewam przecedzonym bulionem. Gotuję około 1,5 godziny. Jeśli jest potrzeba – dolewam wrzątek.
Na tarce o grubych oczkach ścieram warzywa z bulionu /pomijam por/. Mięso obieram i kroję. Dodaję je z warzywami do flaków pod koniec gotowania, kiedy flaki będą już miękkie.

Cebulę drobno szatkuję. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam cebulę do zeszklenia. Mąkę łączę z około 150 ml bulionu i dodaję do cebuli. Mieszam intensywnie.
Zasmażkę łączę z zupą na sam koniec, po dodaniu warzyw.
Doprawiam i gotuję z przyprawami około 15 minut.

Podaję z domowym pełnoziarnistym chlebem pokrzywowym.

2

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: