2015-03-27 16:16:32

francuski paj mięsny

Taka pogoda, że leń się załącza.
Totalny. Brak. Energii.
Jakby nad ziemią zapanował Komórczak, a wszyscy Sayianie poszli spać.

To i przepis trochę dla uśpionych.
Ciasto francuskie jest pod tym względem bardzo wdzięczne.
Niewymagające.

I dzięki, że bywa w lodówce.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 3 jaja
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 6 kabanosów pikantnych
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mleka
  • bułka tarta
  • oliwa
  • przyprawy: pieprz czarny, pieprz kajeński, papryka słodka mielona, papryka wędzona ostra, kmin rzymski, majeranek, bazylia, sos sojowy, sól

2

Mięso mielone podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Przyprawiam do smaku.
Cebule kroję w krążki. Rozgrzewam oliwę i dodaję posiekany drobno czosnek. Smażę chwilę. Wrzucam cebulę i pozostawiam do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Mieszam z mięsem.
Studzę.
Jaja rozkłócam z mlekiem. Odlewam około 3 łyżek. Pozostałe mieszam z mięsem. Dodaję bułkę tartą do zagęszczenia.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Ciasto lekko rozwałkowuję. Układam w naczyniu żaroodpornym. Nakładam farsz.
Kabanosy kroję wzdłuż na ćwiartki. Układam na mielonym.
Przykrywam nadmiarem, zlepiając szpary. Smaruję odłożonym jajem.

Piekę 25-35 minut. Do mocnego zezłocenia.

I mięsujemy.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: