2014-06-02 15:36:09

fuczki z twarogiem łososiowym

Dziś cały dzień miałam ochotę na placki ziemniaczane. Klasyczne. Z twarogiem. I wuchtą szczypioru. A najlepsze placki ziemniaczane robią rodzice. I basta.

Więc wytrzymam. A sobie zrobiłam fuczki, czyli placki z kiszoną kapustą. Albo prawie-fuczki, bo na te najprawdziwsze nie znam przepisu. Przepyszne.

A głód na placki ziemniaczane będzie pogłębiał się do piątku. Eh.

2014-06-01 18.05.23

Jak to jest zrobione?

FUCZKI

  • 100 g mąki z 3 ziaren
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • jajo
  • 150 ml pełnotłustego mleka
  • 250 g kapusty kiszonej
  • garść koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

PASTA

  • 150 g twarogu półtłustego
  • 75 g łososia wędzonego
  • połowa niewielkiego ogórka szklarniowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól i pieprz
  • prażone pestki dyni
  • olej rzepakowy

2014-06-01 18.04.12

Mąki przesiewam do dużej miski. Jajo rozkłócam z mlekiem, olejem, solą i pieprzem. Mieszam z mąką tak długo, aby masa była gładka i bez grudek. Kapustę opłukuję i odciskam dokładnie. Kroję dość drobno z koperkiem. Dodaję do ciasta. Mieszam do dokładnego połączenia.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Nakładam niewielką porcję ciasta /powinno wystarczyć na 4-5 placków/. Nie chcę, żeby placki były zbyt grube. Smażę, dolewając oleju według potrzeby.

W międzyczasie przygotowuję pastę twarogową. Ser kruszę i mieszam z jogurtem, solą i pieprzem. Ogórka kroję na pół, łyżeczką usuwam miąższ z nasionami /ogórki zawsze dokładnie myję i nie obieram ze skórki/. Łódki ogórkowe przepoławiam i kroję na małe kawałki. Łączę z serem. Łososia szarpię widelcem i dodaję do pasty twarogowej. Wszystko dokładnie mieszam.

Ciepłe placki układam na talerzu razem z pastą. Skrapiam delikatnie olejem rzepakowym. Dekoruję podprażonymi pestkami dyni i koperkiem.

Smakowe!

fot1

2014-06-01 18.06.19

 

Komentarze:

Dodaj komentarz: