2015-01-06 15:31:58

galette des rois

...czyli ciasto trzech króli.

Tradycyjne francuskie ciasto pieczone z okazji święta Objawienia Pańskiego, czyli dziś.
Francuzi swoje ciacho robią z ciasta francuskiego - a jakże - migdałów, cukru pudru, jaj, masła i ewentualnie jakiegoś alkoholu.
Do środka kiedyś kładziono ziarno strączkowej rośliny, a kto je odnajduje dostaje koronę i mianuje się go królem. Dziś zamiast ziaren do ciasta wkłada się piękne i misterne figurki.

U justy trochę inaczej niż we Francji. Ale idea ta sama.
Ciasto francuskie z farszem marcepanowym, wzbogaconym o advocat, skórkę pomarańczową i orzechy.
Bo fajnie mi się skomponowało to.

I tyle. Zabierajcie się do wypiekania!

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g masy marcepanowej
  • 50 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki advocatu /lub innego likieru/
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2+1 jaja
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

2

3

Piekarnik rozgrzewam do około 180 stopni Celsjusza.

Masło topię i studzę lekko. Marcepan, 2 jaja, roztopione masło, przesiany cukier puder, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, wiórki, alkohol i sól łączę. Przekładam do malaksera i mieszam 3-4 minuty pulsacyjnie. Zamiast figurki wrzucam szklaną kulkę. Odstawiam na bok.

a

b

c

Ciasto francuskie rozwijam i pokrywką od garnka wykrawam 2 krążki. Dno tortownicy /nieco większej od wyciętych kół/ wykładam papierem do pieczenia. Układam pierwszy blat. Rozkładam równomiernie masę marcepanową. Przykrywam drugim blatem i formuję kopułę. Złączenie lekko zaginam i dociskam widelcem ? trochę po pierogowemu. Kopułę delikatnie spłaszczam dłonią.
Z resztek ciasta francuskiego formuję dekoracyjną gwiazdę, która w efekcie wygląda jak kwiat ? zakładam, że jest to gwiazda betlejemska /poinsecja/.
Jajo rozkłócam ze śmietaną. Smaruję całe ciasto dwukrotnie.

d

e

f

g

h

i

j

 

Piekę około 40-50 minut, do wyraźnego zezłocenia /czas podaję orientacyjnie, bo straciłam rachubę czasu – po prostu obserwowałam/.
I wyjmuję z piekarnika.
Przestudzone posypuję cukrem pudrem.

Nie dziwię się, że to tak rozpowszechniona tradycja. Zapach ciacha wiedzie domowników do kuchni, jak gwiazda mędrców do Betlejem.

4

5

6

7

8

Komentarze:

SzaryKot o 2015-01-06 16:27:03 napisał:
Wege? A co z jajkami w cieście francuskim?
justa o 2015-01-06 17:08:38 napisał:

nie wszyscy wegetarianie rezygnują z jajek

Dodaj komentarz: