2017-07-28 13:54:20

gęsta ogórkowa z kurczakiem

Bardzo sycąca zupa - tak gęsta, że łycha staje.
Przygotowałam z 'niedzielnego' rosołu, którego zawsze jest dużo za dużo.
Póki co pogoda nie zachęca do jedzenia chłodników, choć trąbią, że fala upałów nadciąga. Jeśli mają w końcu rację, to polecam przepis zachować na przyszłość! Zupa jest pycha-palce lizać!
A jak już lato się ogarnie i przygrzeje słońce (jak dla mnie - zimno jest super!), to powsuwajmy coś lżejszego i bardziej orzeźwiającego.

DSC08968

Jak to jest zrobione?

  • 1-1,5 l rosołu
  • gotowane mięso z kurczaka (u mnie 2 całe nogi)
  • 1 duży słoik ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 100 g ryżu
  • dodatkowo: 2 ząbki czosnku, masło, pieprz, sól, koperek, śmietana lub jogurt do podania

DSC08959

Ogórki, marchew i pietruszkę trę na tarce o średnich oczkach.
Rosół ustawiam na palniku, dodaję starte warzywa i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika.
Ryż opłukuję i dodaję do zupy. Duszę pod przykryciem.

Mięso mielę w maszynce.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła. Smażę przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję mięso i podsmażam do zarumienienia. Przyprawiam pieprzem i solą.
Dodaję mięso do zupy, mieszam dokładnie i gotuję około 15 minut.

Podaję od razu, z dodatkiem jogurtu i koperku.
Smacznego!

DSC08962

DSC08964