2016-04-07 11:31:11

gofry bez gofroroba

Owsianka gofruje na każdą okazję /TU/, to ja też.
Na śniadanie w tym przypadku.
Ale za to takie śniadanie, że obiad może okazać się niepotrzebny :)

Do najedzenia i prze-jedzenia!
Gofry z jajem i boczkiem.

1

Jak to jest zrobione?

GOFRY

  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 50 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 jaja
  • przyprawy: miód, sól, pieprz, ocet, olej
  • prażone orzeszki /u mnie w pikantnej skorupce/

2

Masło topię i studzę.
Łączę wszystkie składniki i mieszam do uzyskania jednorodnej masy.

Rozgrzewam patelnię grillową. Smażę boczek, odkładam na bok.
Rozgrzewam na patelni oliwę. Nakładam ciasto na gofry i smażę z obu stron do zbrązowienia.

W garnku zagotowuję wodę z octem i solą.
Robię łyżką wir i wlewam jajka /żółtka nie mogą być naruszone/.
Gotuję około 2 minut i wyjmuję cedzakiem.

Gofra dzielę na dwie porcje.
Nakładam jajo, boczek i polewam miodem.
Posypuję orzeszkami.

Raz ? nie zawsze? Enjoy!

3

DSC05925