2015-03-03 16:23:06

granola. baza

Kobieta zmienną jest - wiadomka.
I potrzeby kulinarne są różne.

Postanowiłam więc przygotować bazową granolę, do której będę dodawać składniki według potrzeb/zachciewajek.

Póki co, sprawdza się idealnie.

I jest cudownie, cudownie chrupka...

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g płatków owsianych
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki stewii
  • cynamon
  • szczypta soli

2

Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Wodę podgrzewam lekko, żeby rozpuścić w niej sól i wodę. Jajo rozkłócam i mieszam z wodą. Dodaję wodę pomarańczową i cynamon.
Płatki i ryż wsypuję do miski i mieszam. Zalewam mieszanką z jajem i mieszam dokładnie.
Granolę rozkładam równomiernie na blasze.
Piekę około 50 minut, mieszając 4-5 razy.
Wyłączam grzanie, włączam funkcję termo obiegu i pozostawiam w piekarniku do przestudzenia. Mieszam co jakiś czas.

Studzę i przechowuję w szczelnym pojemniku.

Idealna baza do dalszych kombinacji.

3

4

5

6

Komentarze:

FOODMANIA o 2015-03-03 16:57:36 napisał:
domowa granola jest niezastąpiona!
justa o 2015-03-03 17:30:28 napisał:

zgadzam się XD

Zuza o 2015-03-03 17:43:54 napisał:
granola - samo zdrowie :)

Dodaj komentarz: