2014-12-11 18:27:16

grochówka z domowym chlebem

Nauka nie poszła w las.
Grochówka. Ciężka. Mięsna.
Im więcej razy odgrzewana – tym lepsza.

Przygotowana według wskazówek grochówkowego mistrza.

Wyszła pyszna.
Ale jeszcze nie tak perfekcyjna.
Cóż.
Im więcej prób, tym większe doświadczenie!

A Tatuś, za sprawą jęczących mu nad głową córek, ma już niezliczony grochówkowy EXP.
Master level i kropka.

DSC04132

Jak to jest zrobione?

GROCHÓWKA

  • 800 g grochu
  • 450 g boczku wędzonego
  • 400 g kiełbasy jałowcowej
  • 800 g ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • 200 g marchewki młodej
  • 1000 g wędzonych kości
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • lubczyk
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypior

DSC04144

DSC04143

Groch opłukuję pod zimną wodą. Przekładam do dużego garnka, zalewam wodą i odstawiam na noc.
Gotuję groch do miękkości, dolewając wody według potrzeb. Solę.

Z kości wędzonych gotuję bulion z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem.. Wyjmuję mięso i studzę, a do bulionu przekładam ugotowany groch. Zagotowuję. Duszę na bardzo małym ogniu około 1-1,5 godziny.

Kiełbasę kroję w półplastry, boczek w dość drobną kostkę, cebulę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Podsmażam boczek około 5 minut, dodaję kiełbasę i smażę kolejne 5 minut. Dokładam cebulę i podsmażam dalej, do momentu zeszklenia cebuli. Zawartość patelni dodaję do grochówki. Mieszam i duszę dalej.
Wędzonkę obieram i dodaję do grochówki. Mieszam.
Ziemniaki myję dokładnie i kroję w kostkę. Marchew rozmrażam i kroję w półplastry. Dodaję warzywa do zupy i duszę dalej. Czekam, aż ziemniaki i marchew zmiękną.
Przyprawiam zupę lubczykiem i bardzo dużą ilością majeranku. Solę i pieprzę do smaku.
Zwiększam moc palnika i gotuję wszystko jeszcze 10-15 minut.
Podaję gorące, z 2 łyżkami śmietany, posypane szczypiorem. Dodaję pieczywo.

Oł, jes. O to mi /prawie/ chodziło.

DSC04127

DSC04151

DSC04146

CHLEB ---> z tego przepisu

DSC04099

DSC04104

DSC04102

Komentarze:

Dodaj komentarz: