2015-02-18 20:57:28

gryczanka z jajem

Dzisiaj lekko i zdrowo.
I postnie.

I tyle. Bez gadania.
Bo dziś mam czas na rozważania.

1

Jak to jest zrobione?

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 5 małych pieczarek
  • seler konserwowy
  • papryka konserwowa
  • ogórki konserwowe
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • majeranek
  • sól
  • 1 jajo
  • mieszanka sałat
  • 1 garstka orzechów włoskich
  • ocet
  • sól gruboziarnista

2

Kaszę zalewam wodą, zagotowuję i zmniejszam moc palnika. Dodaję sól, siemię lniane, masło i gotuję.
Po 5-7 minutach dodaję pokrojone w plastry pieczarki i chrzan. Mieszam i duszę pod przykryciem.
Po paru minutach dodaję plastry ogórka i paprykę pokrojoną w paski. Duszę chwilę.
Po 2-3 minutach dodaję seler. Mieszam i duszę do odparowania nadmiaru wody.
Na koniec łączę z majerankiem.

W garnuszku zagotowuję wodę. Solę i dodaję trochę octu. Robię wir i nalewam jajo. Gotuję około 2 minut.

Na talerz nakładam sałatę. Dodaję gorącą kaszę i jajo. Posypuję wszystko posiekanymi orzechami i gruboziarnistą solą.

I pycha, pycha.

3

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: