2014-07-12 23:28:23

hummus tricolore

Meczuje się tu i tam. Ogląda, kibicuje. Moje zaangażowanie w piłkę nożną polega na kucharzeniu. I fajnie. Bo lubię.

Dzisiaj jest więc hummusowo. I to na kilka sposobów. Pasta przygotowana wcześniej. Teraz tylko dokrawam marchew, paprykę, ogórka.

Ja mam okazję do gotowania, inni do wsuwania.

I wszyscy są hepi.

2014-07-05 18.22.49_1

Jak to jest zrobione?

  • 3 puszki cieciorki
  • 450 g serka kremistego
  • 4 łyżki tahini
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 5-6 łyżeczek soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • sezam prażony
  • ostra papryka mielona

hummus czerwony

  • łyżka harissy
  • łyżka koncentratu pomidorowego

hummus zielony

  • 2 łyżki pesto

2014-07-05 18.27.57

Cieciorkę odsączam. Czosnek przeciskam przez praskę, solę, pieprzę i dodaję tahinę. Wszystkie składniki przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Dodaję ser, sok z cytryny i przepuszczam raz jeszcze. Dla większej kremistości.

Pastę dzielę na 3 części. Jedną pozostawiam. Do drugiej dodaję pesto i mieszam. Do trzeciej dodaję harissę i koncentrat. Mieszam. Ozdabiam świeżym chili, nitkami chili, ziołami, sezamem i papryką mieloną. Polewam delikatnie oliwą.

I do tego warzywa. I grillowana pita.

2014-07-05 18.26.25

2014-07-05 18.26.53

2014-07-05 18.27.30

Komentarze:

universalka o 2014-12-30 22:55:50 napisał:
polecam posłużyć się blenderem a pastę tahini zrobić samodzielnie z uprażonego sezamu z oliwą
justa o 2015-01-02 21:41:01 napisał:

Wtedy jeszcze nie miałam blendera XD a do tahiny się powoli przymierzam :)

Dodaj komentarz: