2016-01-11 17:55:29

indian pork

Nie wiem, czy go przegapiłam, czy sezon dyniowy skończył się w tym roku bardzo szybko?
I przeszedł tak niewyraźnie?

No nie najadłam się nią.
A tyle misternych dynio-planów miałam.
Mrożonki, przetwory: dżemy, kremy, musy, ocet...
I zonk.

A Wy?
Udało się narobić zapasów?

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g szynki wieprzowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 240 g ciecierzycy konserwowej + zalewa
  • 1 średni batat
  • 200 g dyni
  • 1 średnia biała cebula
  • 3-4 strąki papryki konserwowej
  • 2 średnie marchewki
  • 400 g pomidorów krojonych /lub 2-3 pomidory/
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: curry, chili, garam masala, imbir, 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, cukier, sól, olej sezamowy, sezam
  • 150 g ryżu jaśminowego + szczypta kurkumy
  • 2 chlebki naan /może być pita jako zamiennik/
  • 2 łyżki masła

2

Szynkę kroję w kostkę i obsmażam z każdej strony.
Boczek kroję w kostkę, smażę chwilę na dużym płomieniu. Zmniejszam moc palnika, zasypuję mięso dwoma łyżkami brązowego cukru i karmelizuję.

Batat i dynię kroję w kostkę. Marchew w półtalarki. Cebulę w półpiórka. Wszystko kolejno przesmażam i na koniec łączę.

Mięsa przekładam do dużego garnka. Dolewam tłuszcz i sok, który puściły przy smażeniu. Dodaję pomidory i zalewę z cieciorki. Zagotowuję i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Dodaję warzywa i duszę 15 minut. Przyprawiam do smaku. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, ciecierzycę i przeciśniety przez praskę czosnek. Doprawiam i gotuję jeszcze kwadrans.

Ryż gotuję do miękkości z dodatkiem soli i kurkumy.
Pod koniec gotowania dodaję masło i mieszam dokładnie do rozprowadzenia.

Chlebki podgrzewam na grillu elektrycznym.

Podaję wszystko gorące, od razu.

Pycha!

3

4

5