2016-05-18 10:54:18

jabłecznik owsiankowy

Mam niezwykłe spaczenie, żeby próbować wszystkie ciasta odchudzić.
Taka anty-kaloryczna zmora mnie dopadła, i trzyma, jak rzep pyrowego ogona /oczywiście szlajała się już i powplatała jakieś syfy do futra i potem podgryzała, jak walczyłam o jej odkołtunienie/.
Efektem tej maniakalnej dekaloryzacji łakoci jest - między innymi - dzisiejsze ciacho.
Jabłecznik.
Dietetyczny.
Próbujcie!

 1

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 3 łyżki mąki /T450/
  • 3 łyżki mieszanki otrąb
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 150 g serka kremowego
  • szczypta soli

JABŁKA

  • 3 spore jabłka /różne gatunki/
  • 2-3 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
  • cynamon

KRUSZONKA

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki erytrolu /lub innego słodzidła/
  • 2 łyżki serka kremowego

2

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.

Składniki na ciasto łączę i mieszam do uzyskania jednorodnej masy.
Wykładam nim tortownicę.

Jabłka obieram i kroję w plastry.
Przyprawiam według upodobania.
Układam na cieście.

Zagniatam kruszonkę i posypuję jabłka.

Piekę około 45 minut.

I wsuwanko ;)

3

4