2015-11-08 12:17:42

jabłkowy torcik z cydrem

Wodoodporna zorganizowała akcję-wyzwanie Jak zaakceptować siebie?
Rewelacja!
Spróbujcie! Zaczęło się niedawno, więc róbcie z małym poślizgiem.
Czemu nie? Może pomoże? W zrozumieniu i polubieniu siebie?

A tymczasem, w ramach piątkowego dnia wyzwaniowego, justa która chcę się bardziej polubić - ogłosiła sobie dzień justy /wyszedł późnym popołudniem, ale dobrze, że się zaczął/.
I miałam sobie upiec szarlotkę tatrzańską. Ale mi się nie chciało piekarniczyć.
To powstał torcik jabłkowy.
Z cydrem.
I do tego kuban grzańca cydrowego.
I Bollywood na ekranie.
Taka sytuacja!

1

Jak to jest zrobione?

SPÓD

  • 10-12 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 5-6 łyżek otrębów wielozbożowych
  • cydr
  • szczypta soli
  • stewia /do smaku/

MASA SERKOWA

  • 600 g jabłkowych serków homogenizowanych
  • 6 g żelatyny

MASA JABŁKOWA

  • 2 duże słodkie jabłka
  • 4 g żelatyny
  • cynamon
  • cydr /kilka łyżek/

DODATKOWO

  • 150 ml cydru
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 4 g żelatyny
  • płatki migdałów
  • rodzynki

2

3

Cydr podgrzewam, dodaję płatki, stewię i sól.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
Przekładam płatki.
Studzę i chłodzę w lodówce.

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody do napęcznienia.
Podgrzewam.
Miksuję z serkami do połączenia.
Przekładam masę na schłodzony spód i ponownie chłodzę – do ściągnięcia się sernika.

Jabłka obieram, usuwam gniazda /oczywiście zjadam/ i ścieram na tarce.
Przyprawiam cydrem i cynamonem.
Żelatynę zalewam niewielką ilością wody do napęcznienia.
Podgrzewam.
Mieszam z jabłkami do połączenia.
Przekładam masę na schłodzony sernik i ponownie chłodzę – do ściągnięcia.

Cydr łączę z sokiem.
Żelatynę zalewam niewielką ilością wody do napęcznienia.
Podgrzewam.
Mieszam z cydrem.
Przelewam do foremki i chłodzę w lodówce.
W momencie, kiedy masa będzie nie do końca ściągnięta, rozkłócam ją lekko widelcem.
Taką galaretkę wykładam na warstwę jabłek.
Posypuję rodzynkami i płatkami migdałowymi.
Chłodzę 1-2 godziny.

Idealnie pasuje do szklaneczki grzanego z cynamonem cydru!
Na dziady-listopady ^^

4

5

6

7

Komentarze:

Novamoda o 2015-11-08 20:50:38 napisał:
To musi być mega smaczne!!! :-)
justa o 2015-11-09 09:59:40 napisał:

jest! i bez wyrzutów sumienia :)

Kinga o 2015-11-08 21:17:27 napisał:
Jej, ten Twój torcik wygląda tak cudnie, ze chrupię go wzrokiem! Jestem pod wrażeniem, naprawdę. Gratuluję! :)

Jabłka to moje ulubione owoce, a cydr to jedyny alkohol na jaki sobie od czasu do czasu pozwalam, więc wygląda na to, że ten torcik jest szyty na moją miarę ;)
justa o 2015-11-09 10:00:21 napisał:

bardzo się cieszę! to może będzie testowanie? :)

Asia | Byłem tu. Tony Halik. o 2015-11-09 18:09:12 napisał:
Jadłam kiedyś w ramach deseru galaretkę z cydru i była pyszna, ale nie wpadłabym na to, by dać ja na wierzch ciasta. Rewelacyjny pomysł!
justa o 2015-11-10 02:34:22 napisał:

super fajna sprawa! zupełnie zmienia smak ciasta /robiłam je też z sokiem jabłkowym/

Ola | Mikmok blog o 2015-11-09 18:23:28 napisał:
Do tej pory cydr kojarzył mi się raczej negatywnie - kiedyś pękła mi butelka w bagażniku :) Ale czuję, że takie ciacho mogłoby odmienić ten stan rzeczy ;)
justa o 2015-11-10 02:37:17 napisał:

miałam podobną sytuację z winem, ale nie przestałam go lubić :P
a torcik na pewno zdziała cuda!

Liwia o 2015-11-09 21:00:41 napisał:
Wow, wygląda przepysznie, w sam raz na jesienny wieczór. I plus za to, że nie wymaga tony cukru, słodycz jabłek, ewentualnie trochę stewii lub ksylitolu robi swoje. Lubię takie przepisy :)
justa o 2015-11-10 02:32:44 napisał:

cieszę się, że pasuje :)
i rzeczywiście - ilości cukru w klasycznych przepisach bywają kosmiczne!

blogierka o 2015-11-10 01:44:21 napisał:
Wygląda obłednie! A bez cydru tez wyjdzie?:)
justa o 2015-11-10 02:31:15 napisał:

jasne! może być na przykład sok jabłkowy :)

nieidealnaanna o 2015-11-10 18:35:25 napisał:
mhm.. przepis intrygujący, ale czy podołam? Trochę zachodu z chłodzeniem jest, ale jak zacznę dziś to do jutra może zdążę :)
justa o 2015-11-10 21:28:24 napisał:

od razu zachodu - pach do lodówy i odpoczynek od ciężkiej pracy :D

 

Wiola Sowińska o 2015-11-11 19:08:13 napisał:
Wygląda przepysznie!!! Mogłabym zjeść fotografię... ;p W najbliższy weekend testuję przepis....a może jeszcze wcześniej ;)
justa o 2015-11-12 12:42:54 napisał:

bardzo się cieszę! smacznego! :D

Dodaj komentarz: