2014-09-28 23:00:33

jabłkowy tort makowo-cynamonowy

Już trochę się kończy, ale ciągle trwa.
Światowy Dzień Jabłka.

Więc świętuję.
Cydrowaniem. Szarlotkowaniem.
Jabłkowaniem.

I dziękuję za kwaśne. Za soczyste. Za słodkie. Kruche. Twarde. Miękkie. Rumiane. I nie.
Codzienne…

Tak powszednie, że trochę zapomniane…
…ale ukochane.

1

2

Jak to jest zrobione?

BLATY

  • 600 g mąki pszennej
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania utrwalacza do śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

JABŁKA <3

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

DEKORACJA

  • cukier puder
  • laski cynamonu

3

4

Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajo po jaju, ciągle mieszając – po każdym czekam, aż składniki dobrze się połączą. Dodaję jogurt grecki i miksuję.
Mąkę przesiewam i mieszam z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. Łyżką łączę z masą jogurtową, do dokładnego połączenia składników.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Jabłka obieram, zachowując skórki. Kroję na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewam masło. Podsmażam jabłka, zasypuję cukrem i cynamonem. Karmelizuję. Zdejmuję patelnię z ognia. Mąkę ziemniaczaną przesiewam na jabłka i mieszam intensywnie. Podgrzewam chwilę. Odstawiam na bok.

Tortownice /2 rozmiary/ wykładam papierem do pieczenia i smaruję brzegi olejem. Wylewam ciasto.
Na wierzchu mniejszej tortownicy układam paski skórek jabłkowych formując róże.

a
W zależności od rozmiaru blachy piekę od około 25 do 45 minut – trzeba testować patyczkiem.
Blaty studzę, przekrawam duży i odstawiam.

c

d

b

Schłodzoną dobrze śmietanę ubijam krótko mikserem. Cukier puder przesiewam z utrwalaczami i cynamonem. Dodaję do śmietany i ubijam na najwyższych obrotach. Do sztywności. Wkładam do lodówki.

e

Komponuję tort.
Na połowę dużego blatu nakładam porcję jabłek. Smaruję kremem cynamonowym. Nakrywam drugą połówką ciasta. Dokładam trochę masy śmietanowej po bokach i okładam kremem cały blat.

f

g

h
Na środek nakładam trochę jabłek.
Mały blat układam na jabłkowym kleksie. Boki okładam kremem.

i

j
Schładzam tort minimum 2 godziny w lodówce.

Przed podaniem posypuję całość cukrem pudrem. Wierzch ozdabiam laskami cynamonu.

I jabłku-jemy! I świętu-jemy!

5

6

7

Komentarze:

gin o 2014-09-29 18:24:44 napisał:
Niesamowity ten tort, jest po prostu zachwycający!
justa o 2014-09-29 18:45:49 napisał:

Dzięki :) zawsze staram się jak mogę i wkładam dużo serca w przygotowanie każdego :)

Dodaj komentarz: