2015-02-28 22:31:15

jaglanka z granatem

Kasza palce lizać.
Po prostu.
Zgapiona przy buszowaniu po KUKBUKowej stronie.

Ślinotok załączył się już, jak czytałam skład.
Więc jak sobie odmówić takich cudów?

No a w sumie - po co odmawiać?

DSC04058

Jak to jest zrobione?

/inspiracja: KUKBUK/

  • 35 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • 2 łyżki granatu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka obranych pistacji
  • 1 łyżka rodzynek
  • cynamon
  • imbir mielony
  • kurkuma
  • sól

DSC04053

Kaszę opłukuję pod zimną wodą. Przekładam do garnuszka, zalewam wodą, solę i zagotowuję.

Dodaję chia, siemię lniane, rodzynki, przyprawy i wodę z kwiatu pomarańczy. Zmniejszam moc palnika i pod przykryciem gotuję około 15 minut /mieszam co 5 minut, dolewam wody w razie potrzeb/.

Jak kasza zgęstnieje, i jaglanka wchłonie ciecz - zdejmuję z palnika garnek. Dodaję miód i mieszam.

Do szklanki nakładam 1,5 łyżki granatu. Przekładam jaglankę. Posypuję posiekanymi pistacjami i pozostałym granatem.

Wsuwam, póki gorące.
Znika zdecydowanie za szybko.

DSC04076

 

DSC04061

DSC04081

Komentarze:

Dodaj komentarz: